Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του πρίγκιπας Κάρολου και της δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, στην Ελλάδα. Αφού ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους στην Αθήνα, αύριο θα επισκεφθούν την Κρήτη. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν στη Μεγαλόνησο.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" είναι ο επόμενος σταθμός στο σημερινό πρόγραμμα του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου.

Αυτή την ώρα παρίσταται σε δεξίωση για τη λήξη των εργασιών συνεδρίου που συνδιοργανώνουν το Βρετανικό Συμβούλιο και η Βρετανική Πρεσβεία, για τη διασυνοριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit.

Νωρίτερα επισκέφθηκε το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Echo, το oποίο συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη και την ακταιωρό της βρετανικής συνοριακής δύναμης HMC Valiant που συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-1

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έφθασε λίγο μετά πριν τις 12:30 στο λιμάνι του Πειραιά συνοδευόμενος από την πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-2
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-3
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-4

Τον πρίγκιπα Κάρολο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ υποδέχθηκαν στο πολεμικό πλοίο HMS Echo Βρετανοί αξιωματούχοι οι οποίοι των ενημέρωσαν και τον ξενάγησαν ενώ ο ίδιος επιθεωρώντας το πλοίο συνομίλησε με το πλήρωμα.

Στη συνέχεια ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε την τριήρη «Ολυμπιάς» και ακολούθως ξεναγήθηκε στο πλωτό ναυτικό μουσείο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα Καρόλου στο Αλσος Ναυτικής Παράδοσης έγινε αεροπορική επίδειξη με διέλευση 1 αεροσκάφους Μ-2000-5 το οποίο ακολουθούσαν 9 αεροσκάφη BAE HAWKS του ακροβατικού σμήνους των «RED ARROWS» της Βασιλικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας. Η αεροπορική επίδειξη έγινε στην μνήμη του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-5
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-6
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-7
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-8

Νωρίτερα ο πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, περπάτησαν στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στον κόσμο.

Στη βόλτα που έκαναν, προκειμένου να μεταβούν στον ναό της Παναγίας Καπνικαρέας στην Ερμού, αγόρασαν κουλούρι από πλανόδιο πωλητή και συνομίλησαν με αρκετούς πολίτες που τους αναγνώριζαν και τους έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά τους.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-9
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-10
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-11
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-12

Φωτογραφίες από τις σημερινές επισκέψεις του πριγκιπικού ζεύγους στην Αθήνα ανέβηκαν και στον επίσημο λογαριασμό τους στο twitter.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-13
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-14

Στη συνέχεια το πριγκιπικό ζεύγος επισκέφθηκε το Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο όπου ο Πρίγκιπας Κάρολος κατέθεσε στεφάνι.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-15
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-16
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-17
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-18
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-19
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-20

Το πρωί ο πρίγκιπας Κάρολος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

«Σας καλωσορίζουμε στη γη της καταγωγής κατά το ήμισυ των προγόνων σας, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και την Αρχιεπισκοπή με πολύ χαρά. Είναι γνωστό ότι αγαπάτε την πατρίδα μας, σέβεστε την ορθοδοξία μας και αυτό έχει αποδειχθεί από τις συχνές επισκέψεις σας στο μοναστήρι του Αγίου Όρους. Γνωρίζουμε ότι ενδιαφέρεστε για τις θεολογικές έρευνες, έρευνες που αναφέρονται στον πολιτικό, την τέχνη και την ιστορία», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδεχόμενος τον πρίγκιπα Κάρολο.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-21
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-22

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που με δεχτήκατε σε αυτό το χώρο και είναι μεγάλη χαρά για μένα που σας συναντώ. Όπως έχω ήδη αναφέρει έχω επισκεφθεί το Άγιο Όρος σε διάφορες περιστάσεις και πολλές μονές στη Ρουμανία. Και έχοντας κάνει αυτό έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερα εκτίμηση για τις παραδόσεις της ορθόδοξης εκκλησίας. Και γνωρίζω επίσης ότι υπό την ηγεσία σας έχουν γίνει πολλά μέσω της Αποστολής για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτή την εποχή το έχουν ανάγκη. Και αν μου επιτρέπεται είμαι πολύ συγκινημένος με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων ανεξάρτητα αν προέρχονται από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Κάρολος.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-23

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έδωσε στον πρίγκιπα Κάρολο δώρο μια εικόνα της Παναγίας ενώ εκείνος ανταπέδωσε με μια φωτογραφία δική του και της συζύγου του υπογεγραμμένη από τον ίδιο.

Η δούκισσα Κορνουάλης, Καμίλα επισκέφθηκε νωρίτερα τη Μονή Καισαριανής, όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου ξεναγήθηκε στους χώρους και της Μονής, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές από τη σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Κύριο θέμα ήταν το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Η δούκισσα της Κορνουάλης διάβασε στους μαθητές από το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο το Κεφάλαιο 6 του βιβλίου (Το ταξίδι από την πλατφόρμα 9 και 3/4 ). Είναι η σκηνή που φεύγει ο Χάρι Πότερ για να πάει στη σχολή μάγων του Χόγκουαρτς. Ακολούθησε η ανάγνωση του ίδιου κεφαλαίου στα ελληνικά, από τη Λυδία Κονιόρδου.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-24

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές οι οποίοι παρουσίασαν την αντίστοιχη θεατρική σκηνή. Στο τέλος εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα της δούκισσας στην οποία δώρισαν έναν πίνακα ζωγραφικής.

Αφορμή για το συγκεκριμένο δρώμενο ήταν η ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

H Μονή Καισαριανής είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας και ιδρύθηκε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα στα ερείπια αρχαίου ναού, πιθανότατα της Δήμητρας. Πέριξ του ναού λειτουργούσε φιλοσοφική σχολή, η οποία διαλύθηκε με διάταγμα του Ιουστινιανού το 529 μ. Χ. Ο αρχαίος ναός μετατράπηκε σε χριστιανικό μοναστήρι ορθοδόξων τον 7ο αιώνα.

Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-25
Στον Πειραιά ο Κάρολος: Πτήση στη μνήμη του Γ. Μπαλταδώρου από τα «Red Arrows» (φωτογραφίες – βίντεο)-26

Ονομάζεται επίσης και Κριός Μονή (Μονή του Κριαριού), από τη μαρμάρινη κεφαλή κριαριού στην κρήνη στο ανατολικό τείχος της μονής. Το πιο γνωστό από τα μετόχια της μονής στην Αττική είναι μες στο κέντρο της Αθήνας, το μετόχι του Ηριδανού ή Μικρό Μοναστήρι, το πολύ γνωστό μας Μοναστηράκι.

Αποτελεί δημόσιο μνημείο από τις αρχές του 20ού αιώνα και σήμερα είναι επισκέψιμος, ιστορικά και αρχιτεκτονικά διατηρητέος, χώρος. Ο περιβάλλων χώρος, που ονομάζεται Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, είναι διατηρητέο μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο υπάρχει και μια ιστορία που συνδέει τη δούκισσα της Κορνουάλης με τη Μονή Καισαριανής. Ο πατέρας του συζύγου της, Φίλιππος, είναι πρώτος εξάδελφος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Η αδελφή του Κωνσταντίνου, Ειρήνη, δηλαδή η θεία του Κάρολου, χρησιμοποιούσε ως ησυχαστήριο ένα κελί του μοναστηριού.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή