ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για κατάτμηση της Β’ Αθηνών και δικαίωμα ψήφου σε Έλληνες του εξωτερικού

Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για κατάτμηση της Β’ Αθηνών και δικαίωμα ψήφου σε Έλληνες του εξωτερικού

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά το θέμα της κατάτμησης της Β' Αθηνών, αλλά και το δικαίωμα ψήφου σε Έλληνες του εξωτερικού.

«Κακομαθημένα παιδιά δεν είναι εκείνα που θέλουν να δώσουν στους Έλληνες του εξωτερικού το αυτονόητο δικαίωμα της ψήφου, αλλά εκείνα που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι σε μια δημοκρατία οι καρέκλες της εξουσίας δεν είναι μόνιμες και επιστρατεύουν κάθε μέσο για να τις κρατήσουν λίγο ακόμη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας στο Μαξίμου, το οποίο καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπάθεια υποβάθμισης της πολιτικής σε ένα «χυδαίο δούναι και λαβείν», αναφορικά με τη στάση του στο θέμα της κατάτμησης της Β' Αθηνών, τη στήριξη προς την οποία συναρτούν από το ζήτημα της χορήγησης ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Η Πειραιώς σημειώνει ότι την πρόταση αυτή η ΝΔ την έχει καταθέσει δύο φορές ήδη από το 2016 και ότι ο πρωθυπουργός… «παριστάνει ότι την ακούει για πρώτη φορά».

Αναλυτικά στην απάντησή της στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΝΔ αναφέρει:

«Καλώς τους κι ας άργησαν.

Με καθυστέρηση 36 ωρών ο Πρωθυπουργός έλυσε την αμήχανη σιωπή του χωρίς, ωστόσο, και πάλι να πει αν συμφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας -μαζί με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας- να δοθεί επιτέλους το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και κυρίως σε όσους έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Τσίπρα θα του θυμίσουμε ότι την πρόταση αυτή η Ν.Δ. την έχει καταθέσει δύο φορές ήδη από το 2016, ενώ ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης είχε δεσμευθεί σε ανύποπτο χρόνο να την προωθήσει το συντομότερο θεωρώντας την αυτονόητη.

Ο ίδιος, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας παριστάνει και σήμερα ότι την ακούει για πρώτη φορά, καλώντας τη Ν.Δ. να λάβει θέση μόνο για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, παραβλέποντας ότι και αυτή υπάγεται στην πάγια πρότασή της.

Υ.Γ: Κακομαθημένα παιδιά δεν είναι εκείνα που θέλουν να δώσουν στους Έλληνες του εξωτερικού το αυτονόητο δικαίωμα της ψήφου, αλλά εκείνα που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι σε μια δημοκρατία οι καρέκλες της εξουσίας δεν είναι μόνιμες και επιστρατεύουν κάθε μέσο για να τις κρατήσουν λίγο ακόμη».

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του, ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συμπεριφέρονται και στο θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών -όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους- σαν κακομαθημένα παιδιά».

«Συσχετίζουν δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, θέλοντας να υποβαθμίσουν την πολιτική σε ένα χυδαίο δούναι και λαβείν, όπως εξάλλου έχουν συνηθίσει».

Στην ανακοίνωση το Μαξίμου υπογραμμίζει πως «το θέμα για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: Συμφωνούν ότι η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών είναι μία αναγκαία δημοκρατική τομή; Εάν ναι, οφείλουν να το πουν».

Από εκεί και πέρα, σημειώνει ότι «η άρνησή τους να συμβάλλουν σε μία ακόμη αναγκαία μεταρρύθμιση για το πολιτικό μας σύστημα, με όποιο πρόσχημα και αν εμφανιστεί, θα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η ΝΔ είναι δύναμη βαθιά συντηρητική και φοβική στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

«Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο», καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.