ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Αντίθετα μέχρι στιγμής τα Σκόπια στο «erga omnes» και τη συνταγματική αναθεώρηση

Κατρούγκαλος: Αντίθετα μέχρι στιγμής τα Σκόπια στο «erga omnes» και τη συνταγματική αναθεώρηση

Χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes) και αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι τα δύο θέματα που έχουν απομείνει σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση Ελλάδας- ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

«Πρόκειται για θέματα όχι μικρά, στα οποία η πλευρά των Σκοπίων μέχρι στιγμής επιμένει. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας πως «για εμάς είναι ουσιώδη ζητήματα και προϋποθέσεις για να υπάρχει λύση, πρέπει να γίνει η αναγκαία υποχώρηση από την άλλη πλευρά».
«Θέλουμε το erga omnes», εξήγησε αν. υπουργός, «για να μην υπάρχουν ουρές, που μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά προοπτικές αλυτρωτισμού και θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να είναι η λύση μόνιμη, άρα και τα δύο είναι αναγκαία, αν και κατά κάποιον τρόπο ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες της διαπραγμάτευσης».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και έγκρισής της από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος προέβλεψε ότι «επειδή η συμφωνία είναι προφανές ότι θα είναι εθνικά επωφελής και στη Βουλή και στην κοινωνία θα τύχει μεγάλης υποδοχής και αναγνώρισης».

Δεν θα ζητήσουμε προληπτική γραμμή

Αναφερόμενος στην πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, ο αν. υπουργός σημείωσε: «έχουν μείνει μία σειρά από προαπαιτούμενα, που έχουν όχι πολιτική δυσκολία, όπως στο παρελθόν, αλλά τεχνικές δυσκολίες», ενώ «δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν στην Ευρώπη για τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η χώρα μας και για το ότι έρχεται το τέλος των προγραμμάτων και μάλιστα με μία καθαρή έξοδο».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόβλεψης προληπτικής γραμμής στήριξης, υποστήριξε: «Δεν πρόκειται να το ζητήσουμε, ακριβώς γιατί θέλουμε την καθαρή έξοδο, να έχουμε τα χέρια μας ελεύθερα και να ξανακερδίσουμε εκείνο το κομμάτι της δημοκρατικής μας κυριαρχίας που χάσαμε. Αν δεν το ζητήσει η κυβέρνηση λοιπόν -και δεν θα το ζητήσει- δεν πρόκειται να υπάρχει προληπτική γραμμή».