ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Ας βγούμε από τα κουτιά μας και ας ακούσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας

Θεοδωράκης: Ας βγούμε από τα κουτιά μας και ας ακούσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας

«Ας βγούμε από τα κουτιά μας. Και ας ακούσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού  Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Θεοδωράκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην πραγματική ιστορία, ενός ανθρώπου, ο οποίος του περιγράφει τον καθημερινό του αγώνα στο «ελληνικό φρενοκομείο».

Όπως εξηγεί στον επικεφαλής του Ποταμιού, το 1/3 των προμηθευτών του «είτε έκλεισαν την εταιρεία τους στην Ελλάδα- και πλέον επιχειρούν από το εξωτερικό-, είτε τους κατάπιε η μαμά εταιρεία του εξωτερικού, η οποία πλέον πουλάει απευθείας στην Ελλάδα, χωρίς την εμπλοκή της».

Μάλιστα, έκανε λόγο για έναν «οδηγό επιχειρηματικής απόδρασης» και αναφέρει αναλυτικά τι ισχύει σε σειρά χωρών, ως προς τη φορολογία, τις εισφορές, τη χρηματοδότηση και σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα

«Ποιος παλαβός επιχειρηματίας λοιπόν θα επιμείνει; Ίσως μόνο αυτοί που έβλεπαν Μπεν Χουρ και ζήλευαν μια θέση στις γαλέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο email του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στο λεγόμενο «ολιστικό σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση, είπε ότι, πρόκειται για «ωραία λόγια, κενά λόγια».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην απουσία πολιτικών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων, στην απουσία συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, στην έλλειψη πολιτικών για τη διασύνδεση Πανεπιστημίων και παραγωγής, αλλά και Πανεπιστημίων και Επιχειρηματικότητας, στους υψηλούς φόρους και την επιβολή του υψηλότερου ψηφιακού χαρατσιού στην Ευρώπη στα κινητά και στους υπολογιστές.

Όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης «το σχέδιο σας είναι για εσάς μια μεγάλη στροφή, αλλά για την κοινωνία είναι άλλο ένα καθυστερημένο αποσπασματικό βήμα».

«Ο νέος δρόμος απαιτεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχε και αποτυγχάνει καθημερινά. Ο τόπος θέλει προτεραιότητες, νέα μυαλά, ταχύτητα, μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων, μέτωπο στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό, απελευθέρωση από τον δυνάστη κομματικό κράτος» τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη για μια «συμμαχία, δημιουργικών προοδευτικών δυνάμεων, όπως αυτή που επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής».

Μιλώντας για το «Σκοπιανό», ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τι θέλει. Πιστεύει στη λύση ή απλώς κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια για να προκαλέσει προβλήματα στην αντιπολίτευση;», ανέφερε. Αναρωτήθηκε μάλιστα, αν θα υπάρξει και στο μέλλον η ευκαιρία να είναι πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ και εξέφρασε αμφιβολίες «εάν θα ξαναπροκύψουν στο ορατό μέλλον συνθήκες επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος».

Για την επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε ότι «ξέρουμε τους ηθικούς αυτουργούς. Και εμείς τολμάμε και τους αποκαλύπτουμε» κι έκανε λόγο για ένα κλίμα διχασμού που κάποιοι συντηρούν, ώστε «να κερδίζουν πότε χρήματα, πότε ψήφους».

Ανέφερε, χαρακτηριστικά, το κλίμα που καλλιεργήθηκε και στις ομιλίες στη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, όταν στα συνθήματα κατά του κ. Μπουτάρη, κανένας πολιτικός από τα τέσσερα κόμματα που συμμετείχε στο συλλαλητήριο, δεν αποχώρησε.

Επικρίνοντας τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του τον κάλεσε να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη βία. Να καταδικάσει μεν τη φασιστική βία, αλλά, να καταδικάσει και τη βία που «φορά», αριστερή δήθεν, αμφίεση. Τη βία με τις βαριοπούλες. Τη βία στα πανεπιστήμια, τη βία στις γειτονιές των Εξαρχείων. Τη βία των δήθεν αγανακτισμένων, που αφήνουν να καούν άνθρωποι στη Σταδίου, που προπηλακίζουν, απειλούν και κυνηγούν πολιτικούς τους αντιπάλους».