ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλάφας: Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου αποδεικνύουν ότι το προσφυγικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου

mpalafas-oi-diloseis-tsavoysogloy-apodeiknyoyn-oti-to-prosfygiko-einai-i-apotheosi-toy-aprovleptoy-2254840

«Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου» δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

«Πάνω που είμαστε έτοιμοι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να ενισχύσουμε τις διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, έρχονται αυτές οι δηλώσεις. Φυσικά περιμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης, διότι τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε δηλώσεις και δημοσιεύματα» πρόσθεσε ο κ. Μπαλάφας,  μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (από το 2001), με βάση την οποία ρυθμίζονται τα θέματα της επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που εισήλθαν στη χώρα μας και όπου, μετά την εξέταση της αίτησής τους για άσυλο, καταδείχθηκε ότι δεν είναι πρόσφυγες και επομένως πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο κ. Μπαλάφας, με αφορμή τα όσα είπα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα.

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία αυτά τα κάνει για δύο λόγους. Αφενός για να πιέσει τη χώρα μας για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα και έχουν πάρει άσυλο. Από την άλλη, να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, η οποία έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει την χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Και παρόλο που οι επιστροφές προς την Τουρκία δεν ήταν πολλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχαμε και έχουμε σκοπό να ενισχύσουμε τις επιστροφές αυτές» επισήμανε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί στην ιδέα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος της, απάντησε: «Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής βοήθειας προς τους μετανάστες. Είναι μεγάλο ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, ζήτημα εθνικής ασφάλειας και διεθνών σχέσεων. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κρύβει το πρόβλημα. Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών. Αν όλοι κλείσουν τα σύνορά τους, θα σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από εκεί και πέρα, το ζήτημα των προσφύγων-μεταναστών είναι το κεντρικό πρόβλημα που καθορίζει συνειδήσεις, διαμορφώνει πολιτικές τάσεις και εκλογικές συμπεριφορές. Τα κύματα των μεταναστών δεν μπορούν να εμποδιστούν όσο υπάρχουν πόλεμοι και μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες και ισότιμη ανάληψη ευθυνών σε όλα τα επίπεδα για να μην επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ ΜΠΕ