ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Τριπλασιασμός των πόρων για ενίσχυση των πολιτικών Διαχείρισης των Συνόρων και της Μετανάστευσης

avramopoylos-triplasiasmos-ton-poron-gia-enischysi-ton-politikon-diacheirisis-ton-synoron-kai-tis-metanasteysis-2255642

Την πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση των πολιτικών για τη Διαχείριση των Συνόρων και τη Μετανάστευση με 35 δισ. ευρώ για την επταετία 2021-2027 ανακοίνωσε από το Στρασβούργο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας τα νέα σχετικά χρηματοδοτικά ταμεία στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
  
Πρόκειται σχεδόν για τριπλασιασμό των πόρων σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο, γεγονός που πιστώνεται στον Έλληνα Επίτροπο ο οποίος μετά από δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνει πίσω του μια εξαιρετικά σημαντική παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση των δυο αυτών σημαντικών προκλήσεων για το μέλλον της Ευρώπης.
  
Το νέο Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων περιλαμβάνει το χρηματοδοτικό εργαλείο για την Διαχείριση των Συνόρων και τις Θεωρήσεις καθώς και το χρηματοδοτικό εργαλείο για τον Εξοπλισμό των Τελωνιακών Ελέγχων.

Συγκεκριμένα 8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης χτίζοντας πάνω στο έργο που ήδη έχει συντελεστεί με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία ιδρύθηκε βάσει πρότασης του κ. Αβραμόπουλου, την υποστήριξη των συνοριακών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, και την ανάπτυξη και διαλειτουργικότητα σημαντικών πληροφοριακών ευρωπαϊκών συστημάτων.

Για τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, euLisa) έχει προβλεφθεί στον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό το, επίσης, ιδιαίτερα αυξημένο ποσό των 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα συμβάλλει κατά κύριο λόγο στη μεγιστοποίηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της οποίας το προσωπικό πρόκειται να ανέλθει, από τους 1500 σήμερα, σταδιακά σε περίπου 10.000 συνοριοφύλακες.

Σε ό,τι αφορά τη Μετανάστευση και το Ασυλο, η αύξηση σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο ανέρχεται σε 50%, ενώ το συνολικό πόσο που θα διατεθεί από το νέο σχετικό Ταμείο που παρουσίασε ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να φθάσει τα 10.4 δισ. ευρώ.

Προτεραιότητες για το νέο Ταμείο θα είναι ένα πιο ισχυρό και αποτελεσματικό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, μεγαλύτερη στήριξη προς τα Κράτη Μέλη για τη νόμιμη μετανάστευση και τα αρχικά στάδια της ένταξης καθώς και για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων και των επιστροφών.

Ενισχυμένος θα είναι και ο προϋπολογισμός του νέου Οργανισμού της ΕΕ για το Άσυλο, που αναμένεται να ανέλθει στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι σημαντική στήριξη για τη μακροπρόθεσμη ένταξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων θα παράσχει και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ ιδιαίτερα αυξημένοι θα είναι και οι πόροι που θα διατεθούν από τα νέα Ταμεία για τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης και τη συνεργασία με τρίτα κράτη.

Και στη νέα προγραμματική περίοδο η Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί με σημαντική χρηματοδοτική στήριξη τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του νέου ενισχυμένου Ταμείου για την Εσωτερική Ασφάλεια, που και αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του κ. Αβραμόπουλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ