ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με γραβάτα στο Ζάππειο ο κ. Τσίπρας

g_first_a015--11

Επειδή «τα στοιχήματα είναι για να υλοποιούνται», όπως ο ίδιος είπε, ο κ. Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε χθες στο δικό του Ζάππειο φορώντας γραβάτα. Στυλιστική επιλογή μονόδρομος, εάν ο πρωθυπουργός θέλει να πείσει ότι όντως συνιστά μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση και τη χώρα η συμφωνία που η κυβέρνησή του διαπραγματεύθηκε και πήρε από το Eurogroup. Ο λαιμοδέτης παρέμεινε στη θέση του για όση ώρα διήρκεσε η ομιλία του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ –σε μια εκδήλωση που πρωτίστως λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία για τις όποιες ρηγματώσεις προκάλεσε στον κυβερνητικό συνεταιρισμό η συμφωνία για το ονοματολογικό– και αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας επανήλθε στη γνώριμη ενδυματολογική επιλογή του, την οποία ονόμασε «στολή εργασίας». Εβγαλε, λοιπόν, τη γραβάτα καθώς, όπως ανέφερε, «κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως τον πόλεμο» και θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη. Ούτως ή άλλως, οι εισηγήσεις για το ζήτημα «γραβάτα» ήταν αντικρουόμενες μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού. Από τη μια, ο συμβολισμός ότι κέρδισε αυτό που ήθελε, καθώς ο ίδιος είχε συνδέσει το να φορέσει γραβάτα με τη διευθέτηση του χρέους, αλλά, από την άλλη, ο προβληματισμός ότι ίσως δινόταν ένα λανθασμένο μήνυμα επιτυχίας, καθώς απομένουν ακόμα αρκετά δύσκολα βήματα.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση του Eurogroup, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της πορείας της κυβέρνησης και στάθηκε ιδιαίτερα στις αυξημένες ελευθερίες που θα έχει μετά το πέρας των μνημονίων, καθώς, όπως ανέφερε, η δέσμευση στους στόχους ισχύει, αλλά είναι κυβερνητική επιλογή ο τρόπος επίτευξής τους και, βεβαίως, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση. Αναφορικά με το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την οικονομία, δήλωσε διατεθειμένος να κάνει αυτή τη συζήτηση κάθε μέρα. Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «έντιμη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και μίλησε για συνέχισή της μέχρι το τέλος της τετραετίας, για τους επόμενους 15 μήνες, προσδιορίζοντας ως κύριο στόχο προσεχώς την κάθαρση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες επιφύλαξε ο πρωθυπουργός για τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, για τους υπουργούς που υλοποίησαν τις μεταρρυθμίσεις και για τους βουλευτές που ψήφισαν τα μέτρα, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι ο λαός θα τους ανταμείψει με επανεκλογή τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο κ. Πάνος Καμμένος έκανε και αυτός από την πλευρά του λόγο για «ιστορική μέρα δικαίωσης», εξήρε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, αναφέρθηκε και αυτός στη μελλοντική συμπόρευση για την κάθαρση, ενώ αποκάλυψε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα συζητήθηκε σε ένα δείπνο με τον κ. Τσίπρα και τις συζύγους τους.

Τον όρο «ιστορική συμφωνία» χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας νωρίτερα χθες, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Εκεί, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «μία συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού». Εσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι ο συνετός, όπως τον χαρακτήρισε, δρόμος της δημοσιονομικής ισορροπίας δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, ούτε και οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Είπε ότι υπάρχει η δέσμευση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά προσέθεσε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Εμφανίστηκε, επιπλέον, βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται «από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, αλλά κυρίως και από τη δυναμική που θα αναπτυχθεί στην ελληνική οικονομία μετά τη θετική ανταπόκριση των αγορών». Ο κ. Τσίπρας μίλησε, τέλος, για τον ιδιαίτερο ρόλο που, όπως ανέφερε, διαδραμάτισε ο κ. Παυλόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα, ενώ προσέθεσε ότι αποδείχθηκε σωστή η άποψή του ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της ανταμοιβής.

Καμμένος: Ηλθε το τέλος των μνημονίων

«Για το τέλος των μνημονίων» έκανε λόγο ο Π. Καμμένος αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση, μετά τους ισχυρούς εσωκομματικούς κραδασμούς που προέκυψαν από τη συμφωνία στις Πρέσπες και συνοδεύτηκαν από μπαράζ αποχωρήσεων στελεχών, εκθείασε την απόφαση των Βρυξελλών, μιλώντας μάλιστα για μία «νέα ημέρα» που «ξημερώνει για όλο τον ελληνικό λαό». Παράλληλα, ο κ. Καμμένος, στη σκιά των εξελίξεων γύρω από το ονοματολογικό και υπό το βάρος των κατηγοριών για τη στήριξη τελικά στην κυβέρνηση, συνέδεσε το Σκοπιανό και την επακόλουθη πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «τώρα θα καταλάβουν όλοι γιατί “έπρεπε πάση θυσία” να ρίξουμε την κυβέρνηση για τον Μητσοτάκη της διπλής ονομασίας. Γιατί πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης». Η παρέμβαση στο Twitter κατέληγε λέγοντας πως «αυτή η κυβέρνηση απελευθέρωσε τους Eλληνες». Είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλο πως στρατηγικά ο Π. Καμμένος δεν πρόκειται να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως ο μόνος «πατέρας» της χθεσινής απόφασης και θα επιδιώξει να αποκομίσει και αυτός για το κόμμα του τα όποια επικοινωνιακά οφέλη μπορεί να προκύψουν από τη συμφωνία, επενδύοντας πάνω της. Το είχε πει άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς, αμέσως μετά τις υπογραφές στις Πρέσπες. Υποβαθμίζοντας τις υπογραφές Τσίπρα – Ζάεφ, είχε δηλώσει πως βασικός σκοπός της παρούσας συγκυβέρνησης ήταν εξαρχής «η έξοδος από το πρόγραμμα και το τέλος της μνημονιακής εποχής».

«O ρόλος δεν είναι στατικός»

Απόφαση «της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» χαρακτήρισε την επιλογή για παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι όσοι ψήφισαν «Οχι» στο δημοψήφισμα του 2015 «δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. και την Eυρωζώνη». Eκανε μάλιστα μνεία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συνέβαλαν τότε στην παραμονή της χώρας στην Eυρωζώνη. Νωρίτερα, μιλώντας για τον συνταγματικό του ρόλο, σημείωσε ότι «ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι στατικός» και ότι προσαρμόζεται στη συγκυρία. Oταν η συγκυρία είναι κρίσιμη, συνέχισε, «ο ρόλος είναι διαφορετικός». Αναφερόμενος δε στην απόφαση του Eurogroup, υπογράμμισε ότι «εμείς πρωτίστως, αλλά και οι εταίροι, πρέπει να γνωρίζουμε τις θυσίες του λαού». Aφησε δε αιχμές ότι οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε ελληνικά λάθη, αλλά και ότι «αρκετές οφείλονται και στο περιεχόμενο των προγραμμάτων από εκείνους που τα διαμόρφωσαν». Κατέληξε δε ότι, «αν αναγνωρίζουμε τις θυσίες του λαού, πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά αυτή την παράμετρο στην εφαρμογή όσων χθες συμφωνήσαμε».