ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ στη DW: Διασφαλίσαμε την πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας

zaef-sti-dw-diasfalisame-tin-pliri-anagnorisi-tis-makedonikis-taytotitas-2259182

Τον ιστορικό χαρακτήρα της συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη Deurtsche Welle, ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα του διασφάλισε «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας».

Εκτός από τη συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας τον Ιούνιο του 2019.

«Πήραμε την ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων: τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, μαζί με τους φίλους και εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εργαστούμε για να εκπληρώσουμε τα κριτήρια ή, με άλλα λόγια, για να υλοποιήσουμε τις φάσεις που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας να φθάσουμε τις προδιαγραφές της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για το πόσο μπορεί να αποτελεί εμπόδιο «η υπό όρους πρόσκληση της Ε.Ε.» τις προσπάθειές του να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει την συμφωνία, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι παραμένει με όλες του τις δυνάμεις «σταθερά και απόλυτα αφοσιωμένος στο να αποδείξω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα επιλύει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το οποίο απέτρεπε την εξέλιξή μας από την ανεξαρτησία μας (28 χρόνια πριν)». 

«Με όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα θα παρουσιάσω και θα αποδείξω ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ιστορική και ότι η ημερομηνία που μας δόθηκε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν κάτι που αξίζαμε πλήρως και θα υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019», σχολίασε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε:

«Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση. Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τις ισχυρές αντιστάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα ως προς την αναγνώριση ενός «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας» ως μέρος της συμφωνίας, αλλά και αν τον ανησυχούν οι τοποθετήσεις τόσο των ΑΝΕΛ όσο και της αντιπολίτευσης ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε τα εξής: «Το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες εναντιώνονται στη συμφωνία δείχνει ότι έχει επιτευχθεί ένας καλός συμβιβασμός ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών. Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία».

«Τα κόμματα και στις δύο χώρες είχαν ευκαιρία να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη επί δεκαετίες, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως, μόνον ενίσχυαν τις διαφορές. Τώρα, αντιμέτωπα με το γεγονός ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτή η λύση είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, επέλεξαν να την απορρίψουν αντί να δεχθούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο για νέες συναντήσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι «διαρκώς ανοικτά», καθώς μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχει οικοδομηθεί μια φιλία που «μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην επικοινωνία μας».