Η κυβέρνηση νομοθετεί με τέτοιο τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές, προωθώντας διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη του συνόλου των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών αλλά και εργαζομένων. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει ρύθμιση και για τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες μεταξύ επιχειρήσεων.
Απαντώντας στη χθεσινή αυστηρή κριτική του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε βάρος στου ΣΕΒ από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαιρέσει τους εργοδότες σε καλούς και κακούς και πρόσθεσε ότι οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την τεχνητή πόλωση.
Θέλοντας να υπενθυμίσει τον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εγκαινίασει εμβληματικές επενδύσεις μελών του ΣΕΒ, όπως για παράδειγμα η Παπαστράτος, ενώ σε ερώτηση για τη θέση του Συνδέσμου ως προς τις συντάξεις, απάντησε ότι η χώρα χρειάζεται ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και πως με το σημερινό ασφαλιστικό παίρνουν «πολλά» αυτοί που δεν έχουν πληρώσει τίποτα και λίγα όσοι έχουν συνεισφέρει στο σύστημα.
Με αφορμή τη συμπερίληψη του ΣΒΒΕ στη λίστα των κοινωνικών εταίρων μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ο γενικός διευθυντής στου ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων δεν είναι ως «δεκανίκι» της κάθε κυβέρνησης αλλά να συμβουλεύει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις θέσεις των φορέων.
Ο κ. Φέσσας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επισήμανε, στη συνέχεια, ότι δεν υπάρχει κενό εκπροσώπησης στη βιομηχανία και ότι ο ΣΕΒ, ενδεχομένως, αποτελεί «εύκολο αντίπαλο διότι διαχρονικά λέμε το σωστό και δεν αλλάζουμε απόψεις, ενώ τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν απόψεις ανάλογα με τη συγκυρία».
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του ΣΒΒΕ υπέρ της λύσης για της πΓΔΜ, υπογράμμισε: «Εμείς δεν τοποθετούμαστε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Γενικότερα για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, ο κ. Φέσσας σχολίασε ότι είναι πλέον χλιαρή, σημειώνοντας ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει μείνει στις καλένδες, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ξήλωμα μεταρρυθμίσεων, με βασικότερο τις αλλαγές στα εργασιακά, που αφορούν τη διαιτησία και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. «Δεν γνωρίζουμε γιατί θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση για τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες, όπως επισημάνθηκε από τον ΣΕΒ, δεν εξυπηρετεί τον λόγο για τον οποίο προωθείται, δηλαδή για την προστασία των εργαζομένων, ενώ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ