Επίθεση Αγκυρας στην Αθήνα για την «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης

Επίθεση Αγκυρας στην Αθήνα για την «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επίθεση στην Ελλάδα με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Θράκης να απορρίψει το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων, εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του, στην οποία κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη χθες το βράδυ, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η Τουρκική Ενωση Ξάνθης, μία από τις πιο σημαντικές ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, έχει απαγορευτεί από τις ελληνικές αρχές με την πρόφαση ότι στην ονομασία της βρίσκεται η λέξη 'Τουρκική'.

Μετά από το περιστατικό αυτό ως αποτέλεσμα δικαστικών πρωτοβουλιών της 'Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης', το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποφάσισε ότι το δικαίωμα ότι το δικαίωμα τπου συνδέσμου παραβιάστηκε και κάλεσε την Ελλάδα να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθεσία το 2017 η οποία επέτρεψε στις απαγορευμένες ενώσεις  να υποβάλουν αίτημα επανεγγραφής.

Ωστόσο η νομοθεσία περιελάμβανε διάφορες εξαιρέσεις στην αποδοχή αυτών των αιτήσεων.

Ετσι, το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή απορρίφθηκε από εφετείο στην Ελλάδα. Η απόφαση του δικαστηρίου καταδεικνύει ότι το νομοθέτημα που υιοθέτησε το ελληνικό κοινοβούλιο δεν επαρκεί για την υλοποίηση του δικαιώματος της εγγραφής (στο μητρώο σωματείων).

Αναμένουμε από την Αθήνα να εγγράψει τις ΜΚΟ της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή