Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τα «αγκάθια» παραμένουν

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τα «αγκάθια» παραμένουν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς απτό αποτέλεσμα, που θα μπορούσε να καταστήσει ορατό το πέρας μιας μακράς περιόδου δύσκολης και άγονης συνύπαρξης με τη γείτονα Τουρκία, ολοκληρώθηκε χθες η σχεδόν δίωρης διάρκειας συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο θέμα της πολύμηνης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο η Αθήνα είχε τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεν ότι έχει «περισσότερες ελπίδες απ’ ό,τι πριν από τη συνάντηση», ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση από την τουρκική πλευρά, η οποία θα συνιστούσε καταλυτικό παράγοντα στη στάση της Αγκυρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «όχι από τις πιο εύκολες συναντήσεις» τη χθεσινή, δίνοντας με αυτή τη φράση το στίγμα του κλίματος που προφανώς παραμένει βαρύ στις διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει κάποια χάρη, αλλά να τρέξουν οι δικαστικές διαδικασίες, καθώς δεν τους έχουν ακόμη αποδοθεί κατηγορίες. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν, χωρίς να συσχετίσει ευθέως τα δύο ζητήματα, έβαλε από την πλευρά του το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Τσίπρας απάντησε παραπέμποντας στις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο και παρουσίασε στον κ. Ερντογάν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αφορούν υπερπτήσεις πάνω από νησιά, αερομαχίες, εμπλοκές, στοιχεία που, όπως είπε, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε να συνεχισθεί και να ενταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών Επιτελείων των δύο χωρών, αλλά και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, καθώς και η προοπτική επανάληψης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μεγάλες, αναξιοποίητες δυνατότητες στις σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες, όπως ανέφερε, δεν απελευθερώνονται, καθώς οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε ένα ζήτημα που δεν θα έπρεπε να κυριαρχεί και ουσιαστικά παρουσίασε την αντιμετώπιση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως το κλειδί που θα ανοίξει τη θετική ατζέντα στις διμερείς σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι πολύ κοντά η συμφωνία με την Αλβανία για την ΑΟΖ, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν δύο σοβαρές εκκρεμότητες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και αυτές αφορούν την εμπόλεμο και τα σύνορα. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διευκρίνιζαν ότι το θέμα των συνόρων αφορά τη δικαιοδοσία καθορισμού των «πυραμίδων» που οριοθετούν την συνοριογραμμή. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος, τέλος, στην κρίση που έχει εκδηλωθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με όλους στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, αλλά με την απαίτηση σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα και στην εθνική κυριαρχία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT