Μητσοτάκης στην SZ: Οφείλω να σεβαστώ τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ εφόσον κυρωθεί από την ελληνική Βουλή

Μητσοτάκης στην SZ: Οφείλω να σεβαστώ τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ εφόσον κυρωθεί από την ελληνική Βουλή

8' 30" χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη να γίνουν το ταχύτερον δυνατόν εκλογές  μετά τις 20 Αυγούστου που εκπνέει το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τονίζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι  «η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να προσφέρει πλέον τίποτα» και ότι «η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια νέα κυβέρνηση που θα την οδηγήσει στο μέλλον».

Στέλνοντας επίσης ένα διεθνές μήνυμα για τον τρόπο που θα κυβερνήσει η ΝΔ, προαναγγέλλει ότι «θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες και τους φόρους», ότι «θα δημιουργήσει ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερα κράτος χωρίς απολύσεις, αλλά προσλαμβάνοντας λιγότερους υπαλλήλους από όσους θα συνταξιοδοτούνται» και αναδεικνύει ως μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ αυτήν της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης, για την οποία δεν έχει κάνει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλογίζοντας, τέλος, τεράστιες ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τόσο για τους χειρισμούς τους στο μεταναστευτικό, όσο και στα εθνικά θέματα, επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει την κακή συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη βουλή, αλλά αν τελικώς η συμφωνία αυτή ψηφιστεί τόσο από το σκοπιανό όσο και από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να τη σεβαστεί. 

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά σήμερα με πλειοψηφία μόνο δύο ψήφων στο κοινοβούλιο. Η Ελλάδα είναι μπροστά σε νέες εκλογές;

Εμείς λέμε ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει τίποτε να προσφέρει στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται με εξαίρεση τον  τομέα του τουρισμού. Και κανείς δεν μιλά για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια, από 80 δισ. σε 130. Αναφέρομαι στα χρέη των πολιτών στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα.

Πώς θα αντιληφθούν οι πολίτες ότι τελείωσαν τα μνημόνια;

Οι άνθρωποι δεν θα αισθανθούν καμία πραγματική αλλαγή. Οι φόροι ήταν και  παραμένουν πολύ υψηλοί. Οι συντάξεις θα περικοπούν για άλλη μια φορά. Το έχει άλλωστε συμφωνήσει αυτό ο κ. Τσίπρας. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία. Εάν η κατάσταση ήταν τόσο καλή όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει, τότε γιατί οκτώ στους δέκα Έλληνες πολίτες ισχυρίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ; Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος, θα συνεχιστεί η επιτήρηση της Ελλάδος από τους πιστωτές.

Και αυτό είναι καλό ή κακό για την Ελλάδα;

Όσο μεγαλύτερη ανεξαρτησία έχουμε, τόσο καλύτερο είναι για εμάς. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Εάν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει, τότε δεν θα χρειαζόταν ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός επιτήρησης. Και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, της Ιρλανδία και της Κύπρου δεν υπήρχε αυτή η επιτήρηση.

Υπόσχεστε μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα. Πώς θα μπορέσετε να βρείτε τους απαιτούμενους πόρους εντός ενός τόσο αυστηρού και προκαθορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου;

Θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Αλλά υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας. Θέλουμε να μειώσουμε τις δαπάνες και να μειώσουμε τους φόρους. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Αντίθετα, έχει αυξήσει το μισθολογικό κόστος κατά 500 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία. Ο δικός μου στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα μικρότερο αλλά πιο αποτελεσματικό κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολογώντας την οικονομία, συσσώρευσε το υπερπλεόνασμα. Είναι δίκαιο να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Έπληξαν τη μεσαία τάξη με τους υψηλούς φόρους οι οποίοι υποσκάπτουν την ανάπτυξη και ευθύνονται για την φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, εάν ζητήσεις από κάποιον να σου βάψει το σπίτι, θα δεχθεί μόνον αν δεν σου κόψει απόδειξη. Διότι οι φόροι και οι εισφορές είναι τόσο υψηλοί που δεν έχει κίνητρο να δουλέψει αλλιώς. Για αυτό και είναι σύνηθες να σου προτείνουν να δουλέψουν χωρίς απόδειξη, διότι αυτό -θα σου πουν- συμφέρει οικονομικά και τους δύο. Αλλά φυσικά αυτό είναι κακό για το κράτος. Αυτόν τον φαύλο κύκλο θέλουμε να σπάσουμε.

Τι προτίθεστε να κάνετε γι 'αυτό;

Θα μειώσω φόρους και θα αναμένω μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Και έχουμε σήμερα περισσότερα μέσα σε σχέση με το παρελθόν να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Έχουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία ήταν μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς δεν ανέτρεψε.

Μικρότερο κράτος, αυτό σημαίνει  και άλλες απολύσεις;

Όχι. Σήμαινει ότι θα προσλαμβάνουμε λιγότερους ανθρώπους από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Και θα μειώσουμε τον αριθμό των συμβασιούχων.

Το Βερολίνο και η Αθήνα διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια διμερή συμφωνία για τον επαναπατρισμό προσφύγων που έχουν καταγραφεί από την Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας;

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το πρόβλημα του μετανάστευτικού πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αναγνωρίζω στην Καγκελάριο ότι προσπαθεί ώστε όλα τα μέλη της ΕΕ να μοιραστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Άλλωστε αυτή θα αφορά μικρό αριθμό ανθρώπων. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για την προστασία των συνόρων της ΕΕ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αριστερές του καταβολές ή  στο γεγονός ότι είναι όμηρος συγκεκριμένων αριστερών ομάδων. Συνεπώς, δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Χωρίς την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ. Ούτε μπορώ να δεχτώ ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία, αρνούνται να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν και να δεχτούν πρόσφυγες στην επικράτεια τους. Έτσι, η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος.

Τι πρέπει να γίνει στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες;

Πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Και αυτό δεν συνιστά απειλή για την Πολωνία ή για την Ουγγαρία. Αλλά εκ των πραγμάτων όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τι συμβαίνει με τη συμφωνία του Δουβλίνου η οποία ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα όπου καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά;

Η συμφωνία του Δουβλίνου έχει χρεοκοπήσει. Χρειαζόμαστε μια νέα. Όμως, θα πρέπει και εμείς να εξορθολογίσουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου καθώς αυτή είναι πολύ χρονοβόρα. Έτσι, οι πρόσφυγες παραμένουν στα νησιά αβεβαιοι για το τι μέλλει γενέσθαι. Πρέπει η διαδικασία να επιταχυνθεί σημαντικά. Σε όποιον χορηγείται άσυλο, είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει. Όσοι, όμως, δεν το λαμβάνουν θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε σε μία συμφωνία για ένα ζήτημα που ήταν αντικείμενο διαμάχης εδώ και 25 χρόνια. Έτσι ο βόρειος γείτονας σας θα ονομάζεται στο εξής Βόρεια Μακεδονία. Όμως, ο δεξιός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη συμφωνία και για αυτό είναι και τόσο επισφαλής. Ακόμα και εσείς, εναντιώνεστε στη συμφωνία την οποία η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ιστορική καθ’ότι ανοίγει το δρόμο στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πως μπορείτε να εξηγήσετε τη στάση σας στους Ευρωπαίους Εταίρους σας;

Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Θα προτιμούσατε να γίνουν οι εκλογές μετά την κύρωση της συμφωνίας;

Όχι. Αλλά αν είχαμε διαπραγματευθεί εμείς, θα αναζητούσαμε διαφορετική λύση. Η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στον βόρειο γείτονα μας κάτι που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν θα διανοούνταν να κάνει: να αναγνωρίσει  «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι η χώρα θα ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό είναι παράδοξο.

Αλλά ο όρος μακεδονική γλώσσα έχει χρησιμοποιηθεί στα έγγραφα του ΟΗΕ από το 1977.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το σκοπιανό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι είναι οργισμένοι. Επίσης, εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο "μακεδονικό" για τα προϊόντα τους. Δεν θα μας πείραζε αν λέγαμε ότι η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι η Σλαβομακεδονική, αλλά όχι η Μακεδονική. Στη γειτονική μας χώρα θα γίνει δημοψήφισμα και πιστεύω ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Στην Ελλάδα το δημοψήφισμα δεν θα είχε καμία τύχη [να περάσει η συμφωνία]. Να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνει δημοψήφισμα διότι πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίζει για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Ο κ. Τσίπρας δεν μας συμβουλεύτηκε ούτε σε αυτήν την περίπτωση. Θέλει να χρησιμοποιήσει το σκοπιανό για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του. Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει ενωμένη και σύντομα να συγκροτήσει μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι από καιρό υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και για τη  δική της ασφάλεια. Αλλά δεν μπορεί να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα;

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να κρατάει ομήρους τους δύο Έλληνες που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος μία ομιχλώδη μέρα του Μαρτίου. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο έντιμο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με τον κ. Ερντογάν. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζονται δύο.

Η σύλληψη των αξιωματικών έγινε σε αντίποινα για τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικού που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια;

Οι δυο αυτές περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες. Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν θα μπούμε σε μία λογική να κάνουμε παζάρια.

Σε αντίθεση με τους Τούρκους στη Γερμανία, οι Έλληνες δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν στο εξωτερικό. Πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Θέλω να το αλλάξω αυτό αλλά για αλλαγές που αφορούν τον εκλογικό νόμο, απαιτούνται 200 ψήφοι στο κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει διότι φοβάται ότι όσοι ζουν στο εξωτερικό είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην Κυβέρνηση. Τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια, πάνω από 400 χιλ. νέοι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης. Και μια αριστερή κυβέρνηση τους λέει: Εάν έχετε χρήματα, αγοράστε ένα εισιτήριο και ψηφίστε. Αλλά αν είστε φτωχοί, αφήστε το. Αυτό είναι παράλογο.