Συγκεκριμένες προτάσεις για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, αλλά και της Κινέτας, κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, προτάσσοντας πως αυτή την ώρα το μείζον «είναι η ανακούφιση των ανθρώπων και όχι οποιοδήποτε είδος πολιτικής αντιπαράθεσης».
Σε διευρυμένη σύσκεψη που έγινε, χθες, στα κεντρικά γραφεία της Χαρ. Τρικούπη, παρουσία της Φώφης Γεννηματά, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, αλλά και των αρμοδίων τομεαρχών, κατατέθηκε δέσμη προτάσεων η οποία κινείται πάνω σε τρεις άξονες: Πρώτον, σε μέτρα για φυσικά πρόσωπα και οικογένειες, με την πρόταση να περιλαμβάνει βοήθημα 5.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια για την κάλυψη άμεσων αναγκών και προσαύξηση 1.000 ευρώ για ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών, αναστολή πληρωμής για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, συνεννόηση με τράπεζες για το «πάγωμα» των δανείων και τέλος πλήρη πρόσβαση, χωρίς προϋποθέσεις, των οικογενειών των πληγέντων σε κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. βρεφονηπιακούς σταθμούς). Δεύτερον, μέτρα για τις επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, προτείνεται αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων έως του ποσού των 20.000 ευρώ, οικονομική ενίσχυση για όσες διακόπτουν αναγκαστικά τη λειτουργία τους, αναστολή απόδοσης του ΦΠΑ, αλλά και συνεννόηση με τις τράπεζες για το «πάγωμα» των δανείων. Ο τρίτος άξονας αναφέρεται στις οικογένειες που έχουν θύματα. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόταση του ΚΙΝΑΛ προβλέπει αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή του θανόντος, αλλά και στον τραυματία με μη ανατάξιμη βλάβη, με ποσό 10.000 ευρώ. Επιπλέον, κάλυψη όλων των εξόδων των τραυματιών, χορήγηση συντάξεων για όσους καθίστανται ανίκανοι προς εργασία και τέλος, οικονομική ενίσχυση των τραυματιών, για το διάστημα αποχής τους από την εργασία. Η Χαρ. Τρικούπη, σε δεύτερο χρόνο, προτείνει και μεσοπρόθεσμα μέτρα στήριξης, όπως η χορήγηση ποσών, έως 100.000 ευρώ, για αντικατάσταση ή επισκευή των σπιτιών που επλήγησαν, με το 50% να είναι άτοκο μακροχρόνιο δάνειο και το υπόλοιπο να το αναλάβει η πολιτεία. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν έγινε λόγος για απόδοση πολιτικών ευθυνών «στην παρούσα φάση», με την κ. Γεννηματά να ζητεί «χαμηλούς τόνους» και σεβασμό στο πένθος.
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητεί την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και όλων των διαθέσιμων μέσων της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στις ιδιωτικές κατοικίες.
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης το δημαρχείο της Ραφήνας, μαζί με 35 εθελοντές. Ο πρόεδρος του Ποταμιού δεν θέλησε να κάνει τη «συνήθη επίσκεψη για ενημέρωση», όπως λένε συνεργάτες του, αλλά να προσφέρει άμεσα χείρα βοηθείας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον δήμαρχο Ραφήνας κ. Μπουρνούς να του υποδείξει πού πρέπει να κατευθυνθεί. Ο κ. Θεοδωράκης βρέθηκε ακολούθως στο Μάτι, όπου οι εθελοντές του Ποταμιού, βοήθησαν σε καθαρισμό σπιτιών και απομάκρυνση καμένων αντικειμένων.