Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό μετά την εκλογή νέου γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό μετά την εκλογή νέου γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ένα διήμερο έντονων ζυμώσεων και διεργασιών, τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο ομαδοποιήσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Αλέξη Τσίπρα να μετακινηθεί από την κυβέρνηση στο κόμμα, ως νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Η επιλογή αυτή του κ. Τσίπρα να ενισχύσει το κόμμα με ένα στέλεχος πρώτης γραμμής σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του κόμματος, το οποίο οργανωτικά παραμένει σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση που βρισκόταν την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα με ποσοστά στην περιοχή του 3%. Ετσι, καθώς το 2019 είναι, όπως είπε χθες ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, «η χρονιά των μεγάλων μαχών», θα επιχειρηθεί η διεύρυνσή του προκειμένου και οργανωτικά να ανταποκρίνεται στην εκλογική δυναμική που τώρα το κόμμα έχει, αλλά και η οικοδόμηση νέων συμμαχιών προκειμένου αυτή η δυναμική να διευρυνθεί.

«Το τέλος του μνημονίου σηματοδοτεί το τέλος ενός πολιτικού κύκλου για τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι το κόμμα θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες και να διαμορφώσει συμμαχίες από κάτω, από την εκλογική βάση. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα δυνατό, ενωμένο, ανοικτό στην κοινωνία, με εσωτερική δημοκρατία και πειθαρχία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε σαφές μήνυμα προς μεμονωμένα πρόσωπα και ομαδοποιήσεις που τείνουν να κινούνται εκτός της κεντρικής κομματικής γραμμής, ότι πρέπει να αποτραπούν «με δημοκρατική αυστηρότητα προσωπικές στρατηγικές, συσπειρώσεις χωρίς αρχές, ατομική ιδιοποίηση της συλλογικής κομματικής δουλειάς», όπως έσπευσε να τονίσει.

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο «πρωταγωνιστή» μιας διαδικασίας ενίσχυσης του ρεύματος της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με στόχο «να σταθεροποιήσουμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και να αφήσουμε για πάντα στο παρελθόν τις πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας», όπως ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό για τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στάθηκε ιδιαίτερα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, για τις οποίες αναφέρθηκε σε ανοικτά λαϊκά ψηφοδέλτια, προκειμένου να αναδειχθούν προσωπικότητες και συλλογικότητες «που θα μοιράζονται την αγωνία μας για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας». Oσον αφορά τις εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών» και αναφέρθηκε σε ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, με συσπείρωση «όλων εκείνων που δεν αποδέχονται την επιστροφή του παλιού καθεστώτος στην εξουσία».

Ενόψει ΔΕΘ

Μιλώντας στα κομματικά στελέχη, ο κ. Τσίπρας έδωσε ένα περίγραμμα των προτάσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ. Αναφέρθηκε στα εργασιακά, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου, σε φοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σε νέες παρεμβάσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.

Iδιαίτερη αναφορά έκανε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, υπερασπιζόμενος τους κυβερνητικούς χειρισμούς παρά το «πρόσκαιρο», όπως το χαρακτήρισε, πολιτικό κόστος που έχουν επιφέρει. Μίλησε ειδικότερα για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για συντονισμένες ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό «ιστορική» και πρόσθεσε ότι διαφυλάσσει το εθνικό συμφέρον και την Ιστορία.

Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό

Η ευχή «σιδεροκέφαλος», που ακούστηκε από τα περισσότερα στελέχη που έλαβαν τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έδειξε ότι η επικράτηση του Πάνου Σκουρλέτη σε αυτήν είχε προεξοφληθεί από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την πρότασή του.

Πράγματι, ο κ. Σκουρλέτης, στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, εξελέγη με 126 ψήφους υπέρ και 18 λευκά.

Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό μετά την εκλογή νέου γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ-1

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει το άλλοθι των μνημονίων.

Αν κάτι χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση του ανώτερου κομματικού οργάνου, ήταν οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι και η απουσία εντάσεων και διεργασιών στους διαδρόμους. Τοποθετώντας τη συνεδρίαση της Κ.Ε. για την ανάδειξη νέου γραμματέα πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο κ. Τσίπρας κατάφερε να μη μεταφερθεί στις κομματικές διεργασίες η όποια δυσαρέσκεια προκύψει από τις κυβερνητικές αλλαγές. Δυσαρέσκεια, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την αποδοχή της πρότασής του από τα μέλη της Κ.Ε.

Το θερμό χειροκρότημα που συνόδευσε την αναφορά του κ. Τσίπρα στον κ. Σκουρλέτη κατέστησε σαφές ότι η υποψηφιότητά του δεν ετέθη ούτε για μία στιγμή υπό αμφισβήτηση. Αλλωστε, ήδη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης τόσο οι λεγόμενοι «προεδρικοί», που εμφανίζονταν τις προηγούμενες ημέρες να αντιδρούν στην υποψηφιότητα Σκουρλέτη, όσο και η κίνηση των «53+» ξεκαθάρισαν ότι επρόκειτο να στηρίξουν την εν λόγω υποψηφιότητα.

Ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης τόνισε στην ομιλία του, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ότι είναι αναγκαίος ο διακριτός ρόλος του κόμματος, προκειμένου να λειτουργήσει σαν κρίκος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία. Υπογράμμισε, μάλιστα, σε σχέση με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, ότι πλέον δεν υπάρχει το άλλοθι των μνημονίων, το άλλοθι υλοποίησης μιας επιβαλλόμενης πολιτικής και, ως εκ τούτου, «ο πήχυς βρίσκεται πιο ψηλά».

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. ανοίγει πλέον τον δρόμο για τον ανασχηματισμό. Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον απερχόμενο γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα, είπε ότι θα είναι το ίδιο παραγωγικός από το νέο μετερίζι της μάχης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μετακινηθεί στην κυβέρνηση. Η μετακίνηση του κ. Σκουρλέτη από την κυβέρνηση στο κόμμα ανοίγει το πεδίο για μεγαλύτερες αλλαγές και περισσότερες μετακινήσεις στην κυβέρνηση. Ο κ. Νίκος Παππάς εμφανίζεται ως πιθανός αντικαταστάτης, μετακίνηση που θα προλειάνει τον δρόμο για επιπλέον αλλαγές. Παραμένει ερώτημα ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς και οι αλλαγές που θα κάνει ο κ. Τσίπρας στη δομή των υπουργείων. Υπάρχουν σκέψεις για ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για επενδύσεις, αλλά και για υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στον απόηχο της καταστροφής στο Μάτι. Μένει, τέλος, να φανεί σε πιο βαθμό θα θελήσει ο κ. Τσίπρας να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση προς άλλους πολιτικούς χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή