Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε χθες το Μάτι. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, στην κυβέρνηση ακόμα αναζητούν κινήσεις και πρωτοβουλίες εκτόνωσης της εξαιρετικά αρνητικής εντύπωσης που διαμόρφωσε η διαχείριση της κρίσης κατά τα πρώτα 24ωρα και, κατ’επέκταση, της πολιτικής πίεσης που επέφερε η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια. Οπως και σε όλα τα μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση έχει κατά καιρούς δοκιμαστεί, ο κ. Τσίπρας και στην περίπτωση της καταστροφής στο Μάτι παίρνει επάνω του την προσπάθεια αναδόμησης της κυβερνητικής εικόνας, επενδύοντας στην εκτίμηση ότι ο ίδιος διατηρεί ακόμη σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και αντοχές έναντι των επικρίσεων. Βεβαίως, όπως συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι ανακοινώθηκε μόλις λίγη ώρα πριν από τη μετάβασή του εκεί, αν και είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους συλλόγων της περιοχής, τους οποίους ο κ. Τσίπρας είχε δει και στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, μία επίσκεψη κρίθηκε επιβεβλημένη, ιδιαίτερα καθώς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δοθεί στην παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ένας πανηγυρικός χαρακτήρας, αυτός που δεν δόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, όταν ακόμα δεν είχε συμπληρωθεί μήνας από την καταστροφική και πολύνεκρη πυρκαγιά.
Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του θέλησε να θέσει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όσα καταστροφικά συνέβησαν. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τις ζωές που χάθηκαν», είπε. Και να τοποθετήσει τη συζήτηση για την περιοχή στις μελλοντικές προοπτικές. «Να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι», ανέφερε σχετικά. Προσδιόρισε, δε, την αναγέννηση της περιοχής ως «μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που με τις πληγές τους, παρά τις πληγές τους, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να μείνουν εδώ, για να μη φύγουν από τον τόπο τους και η πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους». Οσον αφορά την πορεία υλοποίησης των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται, ο πρωθυπουργός έθεσε στόχο «του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μια πράσινη εικόνα και όχι μια καμένη εικόνα στην περιοχή. Και να έχουμε του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα». Εκανε ξεχωριστή αναφορά στα έργα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Συνεχείς συσκέψεις
Οσον αφορά την προετοιμασία για την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι συνεχείς οι συσκέψεις, σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο, για την οριστικοποίηση των εξαγγελιών και των παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες (ρ/σ 24/7) ότι από το βήμα της ΔΕΘ «με δεδομένο ότι πλέον έχουμε εξέλθει από την περίοδο των μνημονίων, θα παρουσιαστεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό θα αφορά παρεμβάσεις σε βάθος τετραετίας, καθώς θα συνοδευθεί με το αίτημα για μια νέα εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός. Πάντως, το ακριβές μείγμα παρεμβάσεων και μέτρων ελάφρυνσης ή παροχών παραμένει υπό διαμόρφωση και όπως υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, «θα είναι ένα ισορροπημένο πακέτο, που θα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή μισθωτούς, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».