«Πλέον πηγαίνουμε να ψαρέψουμε με το… δίκαννο»

«Πλέον πηγαίνουμε να ψαρέψουμε με το… δίκαννο»

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ενιαία, κεντρικά σχεδιασμένη, πολιτική αντίδρασης στην επέλαση των Τούρκων ψαράδων στα ελληνικά χωρικά ύδατα παραμένει η χώρα. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των Ελλήνων αλιέων, που έφτασαν αυτή την εβδομάδα να στείλουν εξώδικο στην κυβέρνηση για το θέμα, δεν έχουν για την ώρα κανένα αποτέλεσμα. Εκατοντάδες τουρκικές μηχανότρατες εξακολουθούν να εισέρχονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας έως και τα 500 με 600 μέτρα από τις ακτές κατοικημένων νησιών, οργώνοντας τον βυθό και απειλώντας έτσι με εξαφάνιση τα ιχθυαποθέματα.

«Αρχές Οκτωβρίου, που σταματάει η απαγόρευση για την προστασία των αλιευμάτων και επιτρέπεται να ξαναβγούμε για ψάρεμα, δεν θα βρούμε ούτε λέπι», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Μέσης και Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου «Ποσειδών», Κώστας Σαρούκος. «Και αν δεν τους νοιάζει για μας του ψαράδες, την εθνική κυριαρχία δεν έχουν καθήκον να την υπερασπίζονται;», διερωτάται αναφερόμενος στη σιωπηρή ανοχή που, κατά τους ψαράδες, επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές.

Κύκλοι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής πληροφορούν την «Κ» πως «το αρχηγείο παρακολουθεί αδιαλείπτως όλες τις κινήσεις των τουρκικών αλιευτικών και προβαίνει σε συνεχή αναδιάταξη των πλωτών του μέσων και των περιπολιών που αυτά εκτελούν, προκειμένου να λειτουργούν αποτρεπτικά». Ομως με το που αποχωρούν τα ελληνικά περιπολικά, οι Τούρκοι ξαναμπαίνουν. Κάποιοι δεν φεύγουν ούτε όταν έρχεται το Λιμενικό όμως, καταγγέλλουν οι ψαράδες μας. «Τι θα γίνει τώρα τον Οκτώβριο που θα βγούμε όλοι για τσιπούρες στα Ιμια; Πόλεμος;», διερωτάται ο Κώστας Σαρούκος που όπως αναφέρει έχει δεχθεί πυροβολισμούς από Τούρκους ανταγωνιστές του δύο φορές. Τέτοια επεισόδια είναι πολλά. «Πάω με το δίκαννο για ψάρεμα πλέον», αναφέρει ιδιοκτήτης ελληνικού αλιευτικού. «Κρίμα, γιατί μέχρι τώρα έπαιρνα και τα παιδιά μου μαζί που θέλουν όταν μεγαλώσουν να συνεχίσουν στο καΐκι», συμπληρώνει. Για αυτό μιλούν για ακήρυχτο πόλεμο με τους Τούρκους. Ενίοτε μάλιστα κάποιοι προσπαθούν να εκτοπίσουν, εμβολίσουν ή και να ανατρέψουν τα ελληνικά αλιευτικά παράκτιας αλιείας που δεν έχουν εποχιακούς περιορισμούς από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Και το κάνουν αυτό παρουσία της τουρκικής ακτοφυλακής.

Ζητούν συλλήψεις

Οι Ελληνες ζητούν εφαρμογή του νόμου που προβλέπει σύλληψη των παραβατών και κατάσχεση των μεσών αλιείας τους. «Μόνον έτσι θα τους γίνει μάθημα και δεν θα ξανάρθουν», πιστεύει ο πρόεδρος των αλιέων Καλύμνου. Ενα σωματείο που, λόγω παράδοσης, συγκεντρώνει εκατοντάδες μέλη και από άλλα γειτονικά νησιά. Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να περιπλέξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια κρίσιμη περίοδο. «Φοβούνται τουρκική προβοκάτσια αλλά, μένοντας άπραγοι, ανατρέπουν ντε φάκτο το στάτους κβο στο Αιγαίο», εξηγεί διπλωματικός παρατηρητής. Παρά τον σάλο που έχει ξεσηκώσει το ζήτημα, το υπουργείο Ναυτιλίας αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα τις καταγγελίες, ακόμα και μετά το εξώδικο 36 ψαράδων αυτή την εβδομάδα. Οι καταγγελίες, που κατόπιν του εξωδίκου είναι πλέον ενδικοφανείς, είναι σοβαρότατες.

Μιλούν για παραλείψεις της διοίκησης και εμπόδια στην άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας. Γίνεται σαφές όμως πως το θέμα αγγίζει και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ομοίως δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί σχετικώς. Ωστόσο κάποιοι λιμενικοί που υπηρετούν στο Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίοι δεν θέλουν να κατονομαστούν για ευνόητους λόγους, εξηγούν πως έχουν λάβει προφορικές οδηγίες να αποφεύγεται κάθε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ζήτημα της παράνομης τουρκικής αλιείας δεν αφορά μόνον το Ανατολικό Αιγαίο ή το Θρακικό Πέλαγος όπου καταγγέλλεται πως περισσότερα από 100 τουρκικά σκάφη αλωνίζουν τον βυθό. Αφορά και το Δυτικό Αιγαίο. Ο 25ος Μεσημβρινός χωρίζει το Αιγαίο σε δυτικό και ανατολικό.

Για τους Ελληνες η αλιεία μέσης και ανοιχτής θαλάσσης στο Δυτικό Αιγαίο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τον Οκτώβριο απαγορεύεται. Οχι όμως για τους Τούρκους, τα σκάφη των οποίων κερδίζουν αλιευτικά πεδία όλο και δυτικότερα. Ετσι, ενώ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ελληνικά αλιευτικά περιορίζονται σε περιοχές ανατολικότερες του 25ου Μεσημβρινού, τα τουρκικά, μη έχοντας την υποχρέωση εφαρμογής της εθνικής διάταξης αλλά αυτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εισέρχονται δυτικότερα του 25ου Μεσημβρινού και αλιεύουν στα διεθνή ύδατα (μέχρι και 6 ναυτικά μίλια από όλες τις ηπειρωτικές και νησιωτικές ακτές της Ελλάδας).

Αποτέλεσμα είναι ασφαλώς η υπεραλίευση και η ακύρωση της προστασίας του ιχθυαποθέματος που επιδιώκει η κοινοτική και η εθνική νομοθεσία.

Στις Βρυξέλλες το ζήτημα του τουρκικού «πλιάτσικου»

Το ζήτημα έφτασε αυτή την εβδομάδα και στις Bρυξέλλες. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ Ελίζα Βόζεμπεργκ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και του θαλάσσιου πλούτου της χώρας, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αλιείας της Ε.Ε.

Tο πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα η κυβέρνηση ίσως γίνει ευκρινέστερο τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς οι τομεάρχες Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιάννης Πλακιωτάκης και Φωτεινή Αραμπατζή, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η παράνομη δραστηριότητα Τούρκων αλιέων σε ελληνικά χωρικά ύδατα έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής πρακτικής, η οποία είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι γίνεται χωρίς την ανοχή ή ακόμα και τη σύμφωνη γνώμη, εάν όχι με την ενθάρρυνση, των τουρκικών αρχών. Η πρακτική αυτή πλήττει ευθέως την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», αναφέρουν στην ερώτηση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή