Το παρασκήνιο με τους Τούρκους στον Εβρο

Το παρασκήνιο με τους Τούρκους στον Εβρο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά επτάμισι ώρες απαιτήθηκαν προκειμένου να επιλυθεί μια κρίση που θα μπορούσε να επιβαρύνει ξανά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για ένα ζήτημα συνοριακής παράβασης στον Εβρο, αυτή τη φορά αντιστρόφως. Το απόγευμα στις 18.30 της Κυριακής, οι ελληνικές αρχές παρέδωσαν στην Τουρκία δύο στρατιωτικούς οι οποίοι νωρίτερα, ο πρώτος το πρωί και ο δεύτερος το μεσημέρι, είχαν συλληφθεί εντός ελληνικού εδάφους. Ο πρώτος εισήλθε εντός ελληνικού εδάφους στις 11 το πρωί, φέροτας τον ατομικό οπλισμό του, δίχως όμως πυρομαχικά, κοντά στις Φέρες.

Τρεις ώρες αργότερα, στην ίδια περιοχή (ευθύνης της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού) συνελήφθη ένας δεύτερος Τούρκος, δόκιμος έφεδρος αξιωματικός, ο οποίος δεν έφερε οπλισμό ούτε πυρομαχικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, «σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους, ο δε δεύτερος ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους». Η συγκεκριμένη αποστροφή στην ανακοίνωση του ΓΕΣ αφήνει ανοικτά αρκετά ενδεχόμενα για το περιστατικό, ακόμα και εκείνο της προσπάθειας εγκατάλειψης της χώρας από τον πρώτο στρατιωτικό. Ωστόσο, δεν υπάρχει απολύτως καμία πληροφόρηση επί τούτου. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η επιστροφή των δύο Τούρκων (οι οποίοι υποβλήθηκαν για προληπτικούς λόγους σε ιατρικές εξετάσεις) δρομολογήθηκε σε επίπεδο των διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης. Προφανώς, προηγήθηκε και συνομιλία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Η προφανής διαφορά αντίληψης ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα για ένα συνοριακό περιστατικό περιορισμένης σημασίας δεν άμβλυνε τις τουρκικές απαιτήσεις επί ζητημάτων όπως οι μουφτήδες. Παρά το γεγονός ότι, πρακτικά, η Αθήνα συνταξιοδότησε υποχρεωτικά τους υφιστάμενους μουφτήδες, χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ταύτισε τους μουσουλμάνους της Θράκης με την Τουρκία λέγοντας ότι «οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων». Ο κ. Ακσόι ζήτησε «επανεξέταση του σχεδίου νόμου ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας». Και επισήμανε ότι η Τουρκία συμμερίζεται τις ανησυχίες της μειονότητας.

Το Κυπριακό

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθέρμανσης του Κυπριακού. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα υποδεχθεί στην Αθήνα την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Χθες και το Βερολίνο ετάχθη υπέρ μιας διαδικασίας για τη λύση του Κυπριακού. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος υποδέχθηκε τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, σημείωσε ότι «μια βελτίωση των σχέσεων θα ήταν προς το συμφέρον όλων». Και υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε., αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να αναλάβει τον ρόλο της για την επίλυση του Κυπριακού. Από τη στάση της εξαρτάται το εάν θα έρθει κοντά στην Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Κοτζιάς βρέθηκε χθες στο Οσλο της Νορβηγίας όπου είχε διμερείς επαφές με την ομόλογό του Ινε Μαρί Ερικσεν, ενώ απηύθυνε και ομιλία στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (NUPI).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή