Συγκροτήθηκε η μεικτή επιτροπή με την ΠΓΔΜ

Συγκροτήθηκε η μεικτή επιτροπή με την ΠΓΔΜ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανακοίνωση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα έχει την ευθύνη συζήτησης για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα προχώρησαν χθες η Αθήνα και τα Σκόπια, όπως προβλέπεται και από τη συμφωνία των Πρεσπών. Από την ελληνική πλευρά επικεφαλής της επταμελούς επιτροπής ορίστηκε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ενώ από την πλευρά της ΠΓΔΜ στην ίδια θέση τοποθετήθηκε ο πρέσβης Βίκτορ Γκάμπερ, ένας βετεράνος Σλαβομακεδόνας διπλωμάτης. Βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας των Πρεσπών, η κοινή επιτροπή «θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό κρίσιμο υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ), σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης». Ολα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστεί. Σκοπός είναι, μεταξύ άλλων, «κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της συμφωνίας να μην περιέχει αλυτρωτικές / αναθεωρητικές αναφορές». Η συγκεκριμένη επιτροπή προβλέπεται να συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο.

Το συγκεκριμένο επόμενο βήμα στην προσπάθεια υλοποίησης των συμφωνηθέντων είναι μεν τυπικό, τα αποτελέσματα, όμως, του έργου της επιτροπής κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς θα αποτυπωθεί στα σχολικά βιβλία, κυρίως της ΠΓΔΜ, τα οποία βρίθουν αλυτρωτικών αναφορών, αλλά και συνδέσεων με την αρχαία Μακεδονία.

Παράλληλα, μέσα στα Σκόπια, μετά και το μπαράζ επισκέψεων από ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, εξακολουθεί να συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία. Μάλλον απρόσμενη κρίνεται η επιλογή των ιδρυτικών στελεχών του VMRO-DPMNE, το οποίο υποστηρίζει το «Οχι» στο δημοψήφισμα, να δημοσιεύσουν ανοικτή επιστολή υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Το έγγραφο υπογράφουν ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι και οι συνιδρυτές του VMRO Γκόικο Γιακοβλέσκι, Ντίμιταρ Ντιμιτρόφ, Λιούμπε Μποσκόβσκι, Γκόραν Ραφαϊλόφσκι, Γκουλιστάνα Μάρκοβσκα και Λιούπτσο Μπαλκόβσκι.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους, οι συμφωνίες με Ελλάδα και Βουλγαρία «προωθούν τη “Μακεδονία” ως ισότιμο γείτονα και μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με διεθνώς αναγνωρισμένη τη “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα». Οι υπογράφοντες καταλήγουν ότι «η συμμετοχή της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. ήταν ένα όνειρο που υπάρχει από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή