Φώφη Γεννηματά: Στρατηγική ήττα ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Φώφη Γεννηματά: Στρατηγική ήττα ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιθετική ρητορική τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία, η κ. Γεννηματά από το βήμα της 83ης ΔΕΘ διεμήνυσε ότι «θα πάρουμε τον χώρο μας πίσω». Με συνεχείς αναφορές στον «προοδευτικό πόλο», που δεν απουσίαζαν από κανένα σημείο της ομιλίας της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε δριμεία κριτική στο Μαξίμου, βάζοντας αυτή τη φορά και έντονο ιδεολογικό πρόσημο.

«Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν σήμερα δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα», ήταν χαρακτηριστικά η αναφορά της, κατηγορώντας μάλιστα προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, πως ο μόνος στόχος του είναι «η παραμονή του στην εξουσία».

Ενδεικτική των προθέσεων στο ΚΙΝΑΛ και του στρατηγικού στόχου που έχει τεθεί ενόψει και των εκλογών, ήταν η αναφορά της κ. Γεννηματά περί «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε το κόμμα της όχι ως «τρίτο πόλο», αλλά ως τη μόνη εναλλακτική για μία «προοδευτική διακυβέρνηση». Περνώντας από θεωρητικό σε πρακτικό επίπεδο, και όπως είχε εξαγγείλει εδώ και καιρό, παρουσίασε μια αναλυτική δέσμη προτάσεων, το λεγόμενο «σχέδιο Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά έθεσε τις εξής προτεραιότητες. Πρώτον, αλλαγές «στο κράτος», αυτό που ουκ ολίγες φορές στελέχη του κόμματος έχουν ονομάσει «ειρηνική επανάσταση». Δεύτερον, ένα «επενδυτικό σοκ» που θα προκληθεί από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Τρίτον, «λιγότεροι και δικαιότεροι φόροι», εκφράζοντας την πρόθεσή της για μείωση στον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, για μείωση στους φόρους στην παραγωγή και επαναφορά του ΦΠΑ, στον προηγούμενο χαμηλό συντελεστή για κρίσιμους τομείς, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία, το κρασί.

«Παγίδα το δίπολο»

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η κ. Γεννηματά, κάνοντας ουσιαστικά διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., μίλησε για ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα «ανάμεσα στον λαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό», υπογραμμίζοντας πως δεν «θα παραδώσουμε την Ελλάδα ούτε στους δανειστές όπως πράττει με συνέπεια ο Τσίπρας, ούτε στις αγορές όπως σκοπεύει να πράξει ο Μητσοτάκης». Με τη φράση, δε, πως «ο δικός μας στρατηγικός, ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός», που «πολιτικός εκφραστής του είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας», επιχείρησε να επανατοποθετήσει, κατά την πάγια τακτική το τελευταίο διάστημα, το κόμμα της ως τον φυσικό αντίπαλο της «δεξιάς παράταξης». Κάτι που σε άλλο σημείο της ομιλίας της το είπε σαφώς: «Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και από την άλλη πολιτικό αντίβαρο και εκλογικό ανάχωμα στον κίνδυνο δεξιάς παλινόρθωσης χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει».

Στο πλαίσιο αυτό, δε, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν πως δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά της προέδρου του κόμματος σε «νέα αλλαγή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο σημειολογίας και στο πώς θα κινηθεί η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. μέχρι τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή