ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αγία Σοφία δεν είναι τόπος προσευχής

Η Αγία Σοφία δεν είναι τόπος προσευχής

Σε μία σημαντική απόφαση προχώρησε το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο απεφάνθη χθες ότι η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης δεν θα μετατραπεί τελικά σε τζαμί για μουσουλμανική προσευχή.

Το σχετικό αίτημα είχε γίνει από την Ενωση Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος και είχε στον πυρήνα του την τελική μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί. Το σχετικό αίτημα μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

Η ένωση είχε κάνει την πρώτη προσφυγή το 2004 στην πρωθυπουργία. Το 2005 υπεβλήθη νέο αίτημα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απορρίφθηκε, με την ένωση να επανέρχεται το 2015 προσφεύγοντας στο συνταγματικό δικαστήριο, έχοντας κύριο επιχείρημα πως η μέχρι τότε άρνηση παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία, κάτι που και πάλι δεν έγινε αποδεκτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, επί Κεμάλ Ατατούρκ. Πέρυσι μάλιστα, στην Τουρκία είχε ανακινηθεί το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με αφορμή το βιβλίο του ιστορικού Μουσταφά Αρμαγάν «Ιντριγκες της Αγίας Σοφίας», στο οποίο ο συγγραφέας ισχυριζόταν πως η υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 ήταν πλαστή.