ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς για συντάξεις: «Να μας αφήσουν οι πηγές να κάνουμε τη δουλειά μας»

sxoinasss
schinas-margaritis123

Στη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου ως βάση της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια και στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων παρέπεμψε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο της σύγχυσης που έχει προκληθεί σχετικά με το θέμα της περικοπής των συντάξεων. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σχοινάς ανέφερε για το θέμα αυτό ότι στόχος είναι να υπάρξει ένας διάλογος σχετικά με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, όπως γίνεται με όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει «οι διάφορες πηγές να αφήσουν την Κομισιόν να κάνει τη δουλειά της».

«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από τα μνημόνια είνια η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου που είναι η βάση της εξόδου. Εμείς δεν είμαστε δανειστές της Ελλάδας, αλλά θεματοφύλακες της συμφωνίας του Ιουνίου, είμαστε οι εγγυητές της ώστε η σταθερότητα της Ελλάδας που βγαίνει από τα μνημόνια να είναι κατανοητή παντού. Για αυτό είπαμε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή η Ελλάδα έχοντας βγει πια από τα μνημόνια είναι μια κανονική χώρα της ευρωζώνης γίνεται μια διαδικασία διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό την επόμενη χρονιά, μέσω της συζήτησης αυτής θα δούμε τα περιθώρια που προσφέρουν τα πλεονάσματα, να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους αδύναμους Ελληνες. Θα παρακαλούσα τις διάφορες πηγές, κρουνούς, ρυάκια και όσους προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια άλλη διάσταση, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Η Κομισιόν είναι δίπλα στην Ελλάδα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απέναντι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.  

Σημειώνεται ότι χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή διέψευσε τις πληροφορίες που μετέφερε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ περί συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών για ακύρωση περικοπών στις συντάξεις. Οπως είπε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αλήθεια αφού δεν αποφασίζεται τίποτα στην Αθήνα, δεν γίνεται διαπραγμάτευση, επομένως οι θεσμοί δεν θα μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν. 

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ τόνζε ότι το οικονομικό επιτελείο ανέφερε χθες στους θεσμούς το θέμα παρουσιάζοντας μάλιστα και στοιχεία, κάτι που δεν προκύπτει ωστόσο από την κοινή δήλωση των θεσμών στην οποία δεν γίνεται καμία νύξη αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε το επίμαχο θέμα.

Ο κ. Σχοινάς μιλώντας για την κατάσταση που επικράτησε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και για το εάν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του Grexit είπε πως «Η Ελλάδα πέρασε πολύ κοντά από το Grexit, ήταν μαύρες εκείνες οι στιγμές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Βούτηξε στα βαθιά έχοντας πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του που του έλεγαν μην μπλέκεις δεν είναι η Επιτροπή δανείστρια της Ελλάδας».

Στην ερώτηση εάν τελικά η χώρα μας ήταν ένα success story για την Κομισιόν, τόνισε ότι πράγματι «η Ελλάδα είναι μια ιστορία επιτυχίας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το σημείο αφετηρίας που βρέθηκε με την πρωτοφανή κρίση που τη χτύπησε. Για μια χώρα που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ χρέους και της γύρισαν την πλάτη όλοι, με εξαίρεση την ευρωπαϊκή οικογένεια, μέσα σε οκτώ χρόνια να βρίσκεται εδώ που βρισκόμαστε, δεν λέμε ότι θα τρέξουμε μαραθώνιο ή θα κάνουμε αγώνα ταχύτητας στην οικονομική ανάπτυξη αλλά βρισκόμαστε σε καλό σημείο».