Αισιοδοξία ΚΙΝΑΛ από την επίσκεψη Γεννηματά στη ΔΕΘ

Αισιοδοξία ΚΙΝΑΛ από την επίσκεψη Γεννηματά στη ΔΕΘ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «ραχοκοκαλιά» της μεσαίας τάξης ήταν παρούσα στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Με το πέρας μιας εβδομάδας που η επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα για τη ΔΕΘ δέσποζε στο πρόγραμμα του κόμματος, στο Κίνημα Αλλαγής εξάγουν μόνο θετικά συμπεράσματα. Η αισιοδοξία εδράζεται ακριβώς σε αυτές τις παρουσίες, παραγωγικών φορέων και επιμελητηρίων, όπου σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος μπορεί να αποτελέσουν τον «προπομπό» του επαναπατρισμού στον κεντροαριστερό φορέα, του «κόσμου της εργασίας» ευρύτερα. Από τη «μάχη» αυτή, κεντρικής στρατηγικής φύσεως για το Κίνημα Αλλαγής, μπορεί να εξαχθεί και η στάση του κόμματος, στην κυβερνητική ρητορική, που έγινε ακόμα πιο έντονη εντός της εβδομάδας, περί «προοδευτικού μετώπου». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην προοδευτική όχθη του πολιτικού συστήματος», σημείωναν από τη Χαρ. Τρικούπη. Απαντώντας άλλωστε στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας από το Στρασβούργο για «σοσιαλδημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό», σημείωναν πως ο πρωθυπουργός την ίδια ώρα που λέει «όμορφα λόγια», συγκυβερνά στην Ελλάδα με την «επιτομή του λαϊκισμού» την «ακροδεξιά του κ. Καμμένου». Επιπλέον, συνεργάτες της κ. Γεννηματά σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το «φλερτ» με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμιζαν πως εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας του ΚΙΝΑΛ, «υπάρχουν πολλά ρεύματα και τάσεις και κάποια εξ αυτών, πράγματι βλέπουν θετικά τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή αριστερά». Το γεγονός αυτό, ωστόσο, μέχρι το σημείο που επικαλείται ο κ. Τσίπρας, περί «κοινού μετώπου», απέχει παρασάγγας.

Επίσκεψη στη Μόρια

Στο ίδιο πλαίσιο, των βασικών διαφορών με το Μαξίμου, στη Χαρ. Τρικούπη σηκώνουν ψηλά το ζήτημα του μεταναστευτικού, θέμα κατ’ εξοχήν «ανθρωπιστικό και προοδευτικό», που σύμφωνα με την οπτική του ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο δυσφημίζει τη χώρα, αλλά αναδεικνύει και το «διπλό πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές του κόμματος μάλιστα παρέπεμπαν στην έναρξη της ομιλίας της κ. Γεννηματά στη ΔΕΘ, όπου προτού αναδειχθούν εκ νέου οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια από διεθνή δίκτυα, είχε αναφερθεί στο θέμα. «Για πρώτη φορά», είχε πει η κ. Γεννηματά, «οι εγκλωβισμένοι στα νησιά πέρασαν τις 20.000 παρά τις υποσχέσεις ότι θα ήταν οι μισοί», προσθέτοντας πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες «για τις εξευτελιστικές συνθήκες στα στρατόπεδα υποδοχής των μεταναστών παρά την οικονομική βοήθεια που έχει δεχθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάδειξης του θέματος, σχεδιάζεται επίσκεψη από κλιμάκιο του κόμματος στη Μόρια, χωρίς να αποκλείεται να τεθεί επικεφαλής η ίδια η κ. Γεννηματά, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται σε επίπεδο συμβολισμού.

Ο κεντρικός σχεδιασμός άλλωστε της Χαριλάου Τρικούπη, με δεδομένο πως είμαστε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο, είναι να «βγει μπροστά η κ. Γεννηματά. Στο πλαίσιο αυτό ήδη ετοιμάζεται μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεών της στα μίντια, αλλά και ευρύτερα κινητικότητα που θα δίνει το στίγμα πως η προεκλογική περίοδος θα δομηθεί πάνω της.

Προεκλογική ετοιμότητα

Στο ΚΙΝΑΛ, λοιπόν, είναι έτοιμοι από κάθε άποψη για εκλογές. Και όχι μόνο για εθνικές. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν υποψηφιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το τελευταίο διάστημα γίνονται για το θέμα αλλεπάλληλα ραντεβού και συσκέψεις. Στη Χαρ. Τρικούπη, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν εκλογές, δίνουν βάση στις αυτοδιοικητικές κάλπες, που παραδοσιακά αναδεικνύουν τις δυνάμεις του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες. Η πρόσφατη άλλωστε αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στους κ. Αρναουτάκη και Κατσιφάρα, περιφερειάρχες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας αντίστοιχα, ερμηνεύονται στο ΚΙΝΑΛ ως «άγχος» να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ πως αυξάνει τη χαμηλή επιρροή του στις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια ώρα η ετοιμότητα για πιθανές εθνικές εκλογές είναι αυξημένη, με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη να έχει «κάνει πολλά χιλιόμετρα» βλέποντας κόσμο ανά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή