ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος για συντάξεις: Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική

Τσακαλώτος για συντάξεις: Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική

«Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει» και θα αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χαρακτήρισε αριστερά και όχι φιλελεύθερα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Παράλληλα έκανε παράλληλα εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν τα χρόνια της διαπραγμάτευσης, παραδεχόμενος ότι οι παλαιότερες οικονομικές αναλύσεις είχαν λάθη.

Αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή ή μη του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newpost.gr, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι «η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο» και «δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», προσθέτοντας ότι υπάρχει πλέον ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις.

«Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε μέτρα μόνο για το 2019, αλλά για μια ολόκληρη τετραετία. Στη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων υπήρχαν στρεβλώσεις που έπρεπε να διορθωθούν. Δεν γίνεται να πληρώνεις για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματός σου», ενώ αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα μέτρα όπως το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, χαρακτηρίζοντάς τα «Αριστερά μέτρα».

Ο κ. Τσακαλώτος, έκανε αναφορά στη διαπραγμάτευση από το 2015 μέχρι σήμερα. Σχετικά με το κείμενο που κρίθηκε στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «ένα κείμενο επιβολής, πολύ πίσω από όσα είχαμε διαπραγματευτεί επί μήνες. Αναιρούσε πράγματα που είχαν ήδη συμφωνηθεί μετά από επώδυνες διαπραγματεύσεις. Δεν ήταν μόνο ένα κείμενο που μας πήγαινε πίσω από τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν έλεγε απολύτως τίποτα για το χρέος», προσθέτοντας ότι.Το κείμενο που παρουσίασαν στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου ήταν πραγματική έκπληξη.

Παραδέχθηκε ότι οι παλαιότερες αναλύσεις είχαν αδυναμίες. «Είχαμε αδύναμες θέσεις σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον, παραβλέπαμε την απίστευτη περιπλοκότητα διεθνών οργανισμών όπως η Κομισιόν και το ΔΝΤ»

Για τον συμβιβασμό που επετεύχθη τα ξημερώματα της 15ης Ιουλίου 2015, εξήγησε ότι «δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τα πράγματα είχαν φτάσει στο απόλυτο άκρο, ειδικά σε ό,τι αφορούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν φεύγαμε από το ευρώ εκείνη τη στιγμή δεν θα ήταν το ίδιο με το να φεύγαμε το 2010. Είχε ήδη προηγηθεί η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης και η απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Θα είχαμε μια επιπλέον υποτίμηση πάνω στην ήδη γενόμενη εσωτερική υποτίμηση. Η οικονομική αναταραχή θα ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι σοκάρεται με τις εικόνες  από τη Μόρια στα βίντεο του BBC και του Aljazeera, αλλά και από την αδιαφορία των άλλων Ευρωπαίων για το θέμα, ενώ αναφερόμενος στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι «έχουμε μια ειλικρινή σχέση, με καλή επικοινωνία κατά την επίλυση των τυχόν θεμάτων, με επίγνωση και κατανόηση των διακριτών μας ρόλων και των αναγκαίων ισορροπιών. Και όλα αυτά, με σημαντικές δόσεις χιούμορ… σε αυτό παίζει ρόλο ο χαρακτήρας και των δύο μας».

Πηγή: newpost.gr