Εμφαση στο κόμμα από Τσίπρα

Εμφαση στο κόμμα από Τσίπρα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανασυγκρότηση του κόμματος είναι το μεγάλο στοίχημα από τούδε και στο εξής για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικό πως η προεκλογική περίοδος, ακόμα και αν αποδειχθεί παρατεταμένη, έχει ήδη ξεκινήσει. Ως εκ τούτου, η κινητικότητα που υπάρχει στην Κουμουνδούρου δεν σταμάτησε με την πρόσφατη αλλαγή γραμματέα, με τη μεταπήδηση του κ. Σκουρλέτη από την κυβέρνηση στο κόμμα, αλλά συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς οι πολλαπλές εκλογές που επίκεινται απαιτούν την ανάλογη κομματική ετοιμότητα.

Η παράμετρος αυτή τέθηκε εκτενώς επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ των οργανωτικών αλλαγών που δρομολογούνται είναι και αυτή της δημιουργίας μιας ενιαίας πολιτικής γραμματείας που δεν θα διαιρείται πλέον σε πολιτικό και εκτελεστικό συμβούλιο, με βασικό στόχο το νέο αυτό όργανο να είναι σαφώς πιο ευάριθμο, άρα και πιο ευέλικτο ενόψει εκλογών. Αυτό, όπως και άλλα οργανωτικά θέματα, θα τεθεί εκτενώς κατά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, που πιθανότατα θα γίνει στις αρχές του Οκτωβρίου. Τα οργανωτικά ζητήματα αποτελούν μεμονωμένα κομμάτια του ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του κόμματος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη βασική λειτουργική ανάγκη να αποτελέσει τον βασικό βραχίονα υποστήριξης του κυβερνητικού πλάνου. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως η εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 δεν συνοδεύθηκε από τις ανάλογες κινήσεις στον κομματικό μηχανισμό, που σε πολλές περιπτώσεις παρέμεινε στα προ του 2015 επίπεδα δημιουργώντας δυσαναλογίες.

Οσον αφορά τη στρατηγική του κόμματος, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούλησή του για συνεργασία της Αριστεράς με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες μη εκλογής του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Την ίδια ώρα, στο αμιγώς κυβερνητικό πεδίο, οι εσωτερικές αναταράξεις στους ΑΝΕΛ με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Χθες, ο κ. Παπαχριστόπουλος επανέλαβε τη βούλησή του να μην έχει καμία συμμετοχή στην πτώση της κυβέρνησης –είπε πως αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση του κ. Κ. Ζουράρι– ενώ άφηνε παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο μεταπήδησής του στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΛ αυτή τη φορά δεν άφησαν αναπάντητα τα λεγόμενα του βουλευτή και, μέσω του εκπροσώπου κ. Τοσουνίδη, πέρασαν στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας «άκαιρη» την τοποθέτησή του. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ σημείωσε πως, «αν κάποιοι σήμερα διατυπώνουν εκ των υστέρων ένα διαφορετικό σκεπτικό, οφείλουν να παραδεχθούν ότι συμμετείχαν σε ένα κίνημα γνωρίζοντας ποιες είναι οι πάγιες αξίες μας» και προσέθεσε πως, «αν κάποιος είναι παγωμένος σήμερα, είναι οι ψηφοφόροι του κ. Παπαχριστόπουλου». Οσον αφορά τη συμφωνία, ο κ. Τοσουνίδης επανέλαβε πως οι υπογραφές στις Πρέσπες «δεν παράγουν αποτέλεσμα» και, αν η συμφωνία έρθει τελικά στην ελληνική Βουλή, «θα τη σταματήσουμε εμείς».

Κριτική Φίλη

Στις αναταράξεις εντός του κυβερνητικού σχήματος αναφέρθηκε και ο κ. Φίλης. Σε συνέντευξη του (News 24/7) εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν θα πέσει από τους ΑΝΕΛ. Οσον αφορά τον Πάνο Καμμένο, στον οποίο κατά το παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική, υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, την ώρα που έχει ξεκινήσει «μια ελπιδοφόρα πορεία για τη χώρα». Τέλος, ο κ. Φίλης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ, λέγοντας πως το στοίχημα της δημόσιας τηλεόρασης χάνεται κάθε μέρα, καθώς «η κυβέρνηση θα έπρεπε να της δώσει όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει κύρος σε μια συγκυρία κρίσης για τα ιδιωτικά κανάλια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή