Tο μεταναστευτικό και οι προκλήσεις της Ε.Ε. στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Μάας

Tο μεταναστευτικό και οι προκλήσεις της Ε.Ε. στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Μάας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που κλονίζει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώθηκε η συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με τον υπουργό Εξωρτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Αφού χαιρέτισε την πρώτη  επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην χώρα, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η επίσκεψή του Γερμανού υπουργού συμπίπτει με την Ατυπη Σύνοδο Κορυφής στην Αυστρία, όπου «η θεματική αυτής της Συνόδου μας καλεί να σκεφθούμε αυτές τις στιγμές πόσο επίκαιρο, "ζέον" θα έλεγα, είναι το ζήτημα της τόνωσης του Πυλώνα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θεσμικά μέσα τα έχουμε». 

«Eίναι λοιπόν αδιανόητο να μένουμε απαθείς μπροστά στο τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και να ανεχόμαστε αυτός ο πυλώνας να παραμένει ατροφικός, και σε ό,τι αφορά την κοινή Εξωτερική Πολιτική που πρέπει να έχουμε σε βασικά ζητήματα, αλλά και σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ασφάλειας. Και εδώ ακριβώς προέχει το ζήτημα του Προσφυγικού, το οποίο έχει υπαρξιακή – όπως έχω πολλές φορές τονίσει – σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα «μας καλεί να σκεφτούμε πόσο σημαντική είναι η Αρχή της Αλληλεγγύης για την πορεία της Ε.Ε.», ενώ τόνισε ότι «υπάρχουν εταίροι οι οποίοι δεν εκπληρώνουν ούτε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, σε ό,τι αφορά τον Ανθρωπο. Και, επιτέλους, μπορούμε να πούμε ότι κάτι αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση της επιβολής των αναγκαίων κυρώσεων προς όλους εκείνους που, το τονίζω, στην ουσία στρέφονται εναντίον της Ε.Ε., εναντίον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος». 

 
«Μην ξεχνάμε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι αυτές που τρέφουν όλα αυτά τα μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν τα όρια του νεοναζισμού. Και τα οποία, πέραν του ότι επιβουλεύονται την Δημοκρατία σε κάθε Κράτος, στην ουσία επιβουλεύονται την ίδια την δομή της ΕΕ, τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ. Σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.», πρόσθεσε. 

Τη συμφωνία του σε όλα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ο κ. Μάας σχετικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, «η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς και αποτελεί και ένα πεδίο προκλήσεων».

«Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε λύση στο θέμα του μεταναστευτικού όπου θα αναλαμβάνουν όλοι ευθύνες. Μπορεί να μην αναλαμβάνουν όλοι τις ίδιες ευθύνες, αλλά δεν μπορεί να επικαλείται κανείς και να προσφεύγει μόνο στα δικαιώματα που του παρέχει η ΕΕ και να παραμερίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.»

Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε, εξ' ονόματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως σημείωσε, «τον μεγάλο σεβασμό τον οποίο αισθανόμαστε όλοι έναντι των Ελλήνων και της Ελλάδας για όλα όσα κατάφερε τα τελευταία χρόνια.». «Η ελληνική κοινωνία η οποία χρειάστηκε να περάσει από δύσκολες καταστάσεις και αποφάσεις. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο και γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε περήφανοι για όλα όσα κατέκτησαν.», συμπλήρωσε. 

«Η Ε.Ε. παρείχε στήριξη προς την Ελλάδα καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής. Κάτι το οποίο ήταν καλό και για την Ελλάδα, αλλά ήταν και προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της. Ήταν μια ένδειξη, λοιπόν, της ζωντανής αλληλεγγύης, της ζώσας αλληλεγγύης, όπως είχε πει κάποια άλλη στιγμή ο κ. Γιούνκερ. Γι’ αυτό λοιπόν νομίζω ότι πέραν του να κοιτάζει κανείς πίσω για όσα επετεύχθησαν, είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να κοιτάζουν προς τα εμπρός διότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά στην ΕΕ, τις οποίες θα πρέπει να επιλύσουμε μαζί», κατέληξε ο κ. Μάας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή