ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου: Να μην αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό σαν παζάρι χαλιών

Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου: Να μην αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό σαν παζάρι χαλιών

Οι συζητήσεις για την επίλυση της διαμάχης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό θα πρέπει να επικεντρωθούν στους ανθρώπους και όχι στα χρήματα, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Στη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στο Σάλτσμπουργκ οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν το ενδεχόμενο οι χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες από τις βασικές χώρες άφιξής τους στην Ευρώπη να έχουν μια οικονομική συνεισφορά.

«Δεν βρισκόμαστε στην αγορά. Δεν μιλάμε για χαλιά, αλλά για ανθρώπους», τόνισε ο Μπετέλ προσερχόμενος σήμερα το πρωί στη σύνοδο. «Αν αρχίσουμε να συζητάμε ποια είναι η τιμή των μεταναστών, είναι ντροπή για όλους μας», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί την οικονομική συνεισφορά ικανό τρόπο επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης.

Η οικονομική συνεισφορά είναι μόνο μια «τελευταία επιλογή», επεσήμανε ο Κόντε στους δημοσιογράφους. «Αυτό που έχει σημασία είναι η ευρεία συμμετοχή στον μηχανισμό μετεγκατάστασης», πρόσθεσε.

Αν και η Ιταλία ανήκει στην ομάδα των χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στη μετανάστευση, η Ρώμη επιθυμεί τη μετεγκατάσταση των μεταναστών που φτάνουν στο έδαφός της. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι κυβερνήσεις στην Αυστρία και την κεντρική Ευρώπη που είναι αντίθετες στο σύστημα αυτό.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να εμποδίζουν την αναχώρηση από εκεί παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.