Εξηγήσεις από Αχτσιόγλου για τις συντάξεις χηρείας ζητούν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις από Αχτσιόγλου για τις συντάξεις χηρείας ζητούν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου από την οποία ζητούν εξηγήσεις για την «απίστευτη ταλαιπωρία» δικαιούχων συντάξεων χηρείας κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές -ανάμεσα στους οποίους και ο νυν Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης- «το τελευταίο διάστημα οι εν ζωή σύζυγοι – δικαιούχοι συντάξεων χηρείας, υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να τους χορηγηθεί η σύνταξή τους», ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με το «τέρας της γραφειοκρατίας».

Οι 56 βουλευτές ρωτούν την κ. Αχτσιόγλου πού οφείλεται η ολιγωρία στην ενημέρωση των συνταξιούχων και ποιες ενέργειες θα κάνει ώστε να αρθούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων χηρείας.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα οι εν ζωή σύζυγοι – δικαιούχοι συντάξεων χηρείας, έχουν υποβληθεί σε απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να τους χορηγηθεί η σύνταξή τους. Δυστυχώς για τους ίδιους, μετά την πάροδο δύο ολόκληρων χρόνων από την ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, βρίσκονται αντιμέτωποι με το "τέρας" της γραφειοκρατίας.

Η θέση σε εφαρμογή του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έγινε με γνώμονα την ταχύτερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση των πολιτών, την επανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ασφαλισμένων και ασφαλιστικού συστήματος και την "οριοθέτηση" και αντικατάσταση του τέως αχανούς και υδροκέφαλου ασφαλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος με μεγαλύτερα και μικρότερα ταμεία πολλών ταχυτήτων που απλά "κατακερμάτιζαν" την ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών.

Ο ΕΦΚΑ λοιπόν αποτέλεσε όχι μόνο μια τυπική ενοποίηση ταμείων, αλλά και συνολικά ένα ορόσημο, μια διαφορετική αντίληψη στο χώρο της δημόσιας ασφάλισης. Όμως, ως προς τα διαδικαστικά, η σταδιακή μετατροπή και ενοποίηση των προηγούμενων ταμείων, φαίνεται να έχουν πλήξει τόσο την ταχύτητα στην χορήγηση των συντάξεων θανάτου όσο και την εν γένει δυνατότητα των δικαιούχων να ενημερώνονται πλήρως ανά πάσα στιγμή για την πορεία και τα στάδια στα οποία βρίσκεται η αίτησή τους, τη διασταύρωση των στοιχείων για τυχόν ασφαλιστικές τους οφειλές, τον τρόπο και το ποσό με το οποίο δύνανται να προχωρήσουν σε διακανονισμό, τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης και το ποσό των κρατήσεων που προκύπτουν από τη διασταύρωση των στοιχείων.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ίδρυση του ΕΦΚΑ ως προς το στήσιμο των μηχανογραφικών συστημάτων όλων των τέως ΦΚΑ, από την επικοινωνία με τους πολίτες προκύπτει ότι το μεγάλο κομμάτι των δικαιούχων που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

Πού οφείλεται η ολιγωρία στην πλήρη ενημέρωση αλλά και την ικανοποίηση του δικαιώματος που έχουν ήδη θεμελιώσει οι εν λόγω ασφαλισμένοι;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αρθούν οι καθυστερήσεις που αφορούν τη χορήγηση συντάξεων χηρείας;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή