«Αριστερή στροφή» ζητούν από Τσίπρα οι «53+»

«Αριστερή στροφή» ζητούν από Τσίπρα οι «53+»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η «κυβερνώσα Αριστερά» ρώτησε εντός της εβδομάδας το κόμμα των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που βρέθηκε ως ομιλητής στο συνέδριό τους. Αυτή η ισορροπία μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος, αλλά και εσωτερικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα βασικά προβλήματα και ταυτόχρονα στοιχήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, ιδιαιτέρως όσο οι εκλογές πλησιάζουν και το ιδεολογικό υπόβαθρο του κόμματος συγκρούεται με τις απαραίτητες συμμαχίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δεύτερη, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, παρέμβαση της εσωκομματικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «53+», που έγινε ακριβώς σε αυτή τη λογική, αποκτά ενδιαφέρον. Με κείμενό τους που αναρτήθηκε, ως είθισται, στον ιστότοπο commonality.gr, οι «53+» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εφιστώντας την προσοχή για τις επικείμενες συμμαχίες στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι μόνο. Με κύριο αίτημα την «αριστερή στροφή», που θα σηματοδοτεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, την «τομή με τη μνημονιακή λαίλαπα», η εσωκομματική ομάδα θέτει προϋποθέσεις και αστερίσκους στην πολιτική των συμμαχιών, σημειώνοντας πως η μάχη θα κριθεί στην ουσία και όχι στις ευκαιριακές συμμαχίες. Αξιοσημείωτο είναι πως οι «53+» ασκούν κριτική –είναι γεγονός λελογισμένη– για όσα έχει ήδη πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως πολλές φορές μπήκε «στο κάδρο του παλαιού συστήματος», δίνοντας την αίσθηση ότι «δεν διαφέρει από τους άλλους» και «αποτελεί συνέχειά τους».

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν την ουσιαστική και «καθαρή» πολιτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις «που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την είσοδο της χώρας μας στον εφιάλτη των μνημονίων», υπογραμμίζοντας πως οι όποιες συμμαχίες, που χαρακτηρίζονται «αναγκαίες», πρέπει «να βασίζονται σε πραγματικές και στέρεες προγραμματικές συμφωνίες» που θα «αναδεικνύουν τις διαφορές ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικούς κόσμους».

Διαφορετικά, αν επικρατήσει η λογική πως «στηρίζουμε ό,τι κερδίζει, θα ενισχυθεί η αμφιβολία και η αίσθηση ότι είμαστε μέρος του παλαιού πολιτικού συστήματος». Η παρέμβαση, πέραν της εισαγωγής, αναπτύσσεται –και αυτό έχει τη σημασία του– εν είδει μανιφέστου, σε 9 βασικές θέσεις, μεταξύ των οποίων δεσπόζει και η «επιστροφή στον δρόμο» και στα «κοινωνικά και παραδοσιακά κινήματα που είναι σε ύφεση». Τα παραπάνω έρχονται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς τις επόμενες ημέρες –πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου– θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με στόχο την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, που θα έχει 21 μέλη, κατά 8 λιγότερα από την παρούσα. Σύμφωνα δε με κάποιες πληροφορίες, υπάρχουν πιέσεις ώστε τα μέλη να είναι περισσότερα, ενδεικτικό ενός μπρα ντε φερ που είναι σε πλήρη εξέλιξη και το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ακόμα πιο έντονα χαρακτηριστικά, με «έπαθλο» τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο πως την εβδομάδα που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στις ΗΠΑ, η επιστροφή του μπορεί να συνοδευτεί από ευρύτερες αλλαγές στο κόμμα που μπορεί να ακουμπήσουν ακόμα και τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή