Το ΚΥΤ Σάμου επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Το ΚΥΤ Σάμου επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θλιβερή» χαρακτήρισε την κατάσταση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Σάμο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του χθες στη δομή. Τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 1,6 δισ. ευρώ, οι αιτούντες άσυλο στη Σάμο βρίσκονται «σε συνθήκες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσομοιάσουν με συνθήκες που εξασφαλίζουν ασφάλεια και υγεία, κυρίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες». Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει «εύκολη λύση», ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού συνδυάζοντας ιδεοληψία, ανικανότητα, αδιαφάνεια και τελικά κυνισμό. «Ολοι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι, κατά τα άλλα, είναι ανθρωπιστές και ενδιαφέρονται για την ευημερία αυτών των ανθρώπων, θα πρέπει να έρθουν εδώ στη Σάμο, να πάνε στη Μόρια να δουν τις πραγματικές συνθήκες στις οποίες ζουν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος τη Ν.Δ. εξήρε, πάντως, τις προσπάθειες των εργαζομένων στο ΚΥΤ «που καταθέτουν την ψυχή τους για να ανταποκριθούν σε συνθήκες που συχνά τους ξεπερνούν». Τόνισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο να υπάρξει μια γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου» με την αποχώρηση των ευάλωτων ομάδων, επεσήμανε όμως ότι είναι επίσης απαραίτητο να επισπευσθούν οι διαδικασίες στη διαδικασία απόδοσης ασύλου. «Είχαμε μόνο 37 επιστροφές από τη Σάμο μέσα στο 2018. Με αυτούς τους ρυθμούς επιστροφών στην Τουρκία, θα στοιβάζεται, δυστυχώς, στα νησιά μας περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι μπορούμε να διαχειριστούμε. Επιτέλους, να υπάρχει –όπως το έχουμε πει– ένας διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή