Κυπριακό: τουρκική πρόταση για «χαλαρή ομοσπονδία»

Κυπριακό: τουρκική πρόταση για «χαλαρή ομοσπονδία»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή επιβεβαίωση από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου για την παρουσίαση που έκανε ενώπιον των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης της συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη ενίσχυσε τα σενάρια συζήτησης περί λύσης «χαλαρής ομοσπονδίας». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε τη συζήτησή του με τον κ. Τσαβούσογλου ως μια κατά βάση παρουσίαση των τουρκικών θέσεων, οι οποίες κινούνται, αρχικά, στην επί της ουσίας υπονόμευση του ρόλου του ΟΗΕ ως διαμεσολαβητή και ακολούθως στο πλαίσιο της άρνησης υποχώρησης από το καθεστώς των εγγυήσεων και της παρουσίας στρατού κατοχής στο νησί.

Οι Τούρκοι επιθυμούν, επίσης, τη διατήρηση της οντότητας του ψευδοκράτους. Αυτή την εκδοχή «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας φέρεται ότι συζήτησε και ο κ. Αναστασιάδης με βασικό κίνητρο όχι βέβαια την αποδοχή των τουρκικών προτάσεων, αλλά τη διατήρηση της πιθανότητας επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας σε βιώσιμη τροχιά. Σε αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν οι πληροφορίες περί συζήτησης από την κυπριακή πλευρά για μεταφορά αρμοδιοτήτων και εξουσιών στα δύο συνιστώντα κράτη (που θεωρητικά θα συγκροτούν μια μελλοντική ομοσπονδία ή, όπως φαίνεται, συνομοσπονδία). Οι απευθείας επαφές Λευκωσίας – Αγκυρας φαίνεται ότι δημιουργούν ρήγματα και στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής πλευράς, καθώς ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί εμφανίζεται να μην είναι όσο ενημερωμένος είναι ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. Ο τελευταίος, πάντως, επικαλείται όρους «αμοιβαιότητας» και ζητεί συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, κάτι που, βεβαίως, δεν πρόκειται να συμβεί.

Επί της ουσίας για την πιθανότητα επανέναρξης της διαδικασίας, όλες οι πλευρές βρίσκονται σε αναμονή της ολοκλήρωσης της έκθεσης από την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή