Η απάντηση του Μαξίμου στο δημοσίευμα των NYT περί ρωσικής εμπλοκής στη συμφωνία των Πρεσπών

Η απάντηση του Μαξίμου στο δημοσίευμα των NYT περί ρωσικής εμπλοκής στη συμφωνία των Πρεσπών

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εμπλοκή του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη σε ρόλο υπονόμευσης -για λογαριασμό της Ρωσίας- της Συμφωνίας των Πρεσπών κάνει λόγο δημοσίευμα των New York Times που ήδη προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποκλαπείσες συνομιλίες που «αναδείκνυαν τον ρόλο του κ. Σαββίδη» , απεστάλησαν στην ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που προκάλεσε την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, τον περασμένο Ιούλιο.

Στο δημοσίευμα απάντησαν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT».

Στο άρθρο τους, οι συντάκτες των NYT μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, έχει κινηθεί αθόρυβα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Έχει βάλει το χέρι του ουσιαστικά σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι της πόλης στην οποία ζει, ενώ είναι και πολύ γνωστός παίκτης στον συχνά αλληλοσυγκρουόμενο κόσμο των Ελλήνων και Ρώσων ολιγαρχών.

Όλα αυτά τον κατέστησαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, οι οποίες έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης εργαζόταν ως όργανο της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας» που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Μόσχα», εξηγεί το δημοσίευμα «που θεωρεί την επεκτεινόμενη συμμαχία ως μεγάλη απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να παρέμβει για να αποτύχει το δημοψήφισμα επί της συμφωνίας.

Σε αντίποινα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Έδωσαν τα στοιχεία των υποκλαπεισών συνομιλιών στην αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε, προχωρώντας σε μια σπάνια ρήξη με τη Μόσχα, απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα ενώ απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο.

Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες  παραμένουν ενθουσιασμένοι.   Παρότι το δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν τελεσφόρησε (…) Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την αποκάλυψη του ρόλου του κ. Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μία σπάνια νίκη σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στις ρωσικές καμπάνιες παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «εκατοντάδες καινούρια site δημιουργήθηκαν καλώντας για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος  και υπήρχαν αναρτήσεις στο Facebook που καλούσαν τους «Μακεδόνες» να κάψουν τα ψηφοδέλτια –κλασική περίπτωση παραπληροφόρησης , λένε αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ και των ΗΠΑ, κατευθυνόμενη από ομάδες ρωσικών συμφερόντων.  Την ημέρα της συμφωνίας, υπήρξαν επίσης βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κoινοβούλιο στα Σκόπια».

Και συνεχίζουν οι ΝΥΤ: «Κι εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο κ. Σαββίδης. Βρισκόταν επί χρόνια στο ραντάρ των Αμερικανικών και Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ως μέλος του κόμματος του Πούτιν, της Ενωμένης Ρωσίας, όταν ήταν στη Δούμα και είχε χτίσει μια περιουσία αρχικά μέσω μιας ρωσικής εταιρείας καπνού και στη συνέχεια με μια σειρά επιχειρήσεων στη βόρεια Ελλάδα.

Ως ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, εισέβαλε στη διάρκεια ενός αγώνα φέτος κατά ομάδας της Αθήνας στον αγωνιστικό χώρο οπλισμένος με πιστόλι και περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες. Οι παίκτες της ομάδας της Αθήνας έφυγαν από το γήπεδο φοβούμενοι για την ασφάλειά τους και ο αγώνας διεκόπη.

Τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσδιόρισαν μέσω επικοινωνιών του -email, sms, τηλεφωνήματα ή συνδυασμός αυτών- ότι πλήρωνε τους διαδηλωτές.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ έλεγε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες μπόρεσαν εύκολα να συλλέξουν οικονομικά στοιχεία που έθεταν τον κ. Σαββίδη πίσω από πληρωμές χρημάτων σε πολίτες και οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων για την πρόκληση βίας κατά του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Πρότζεκτ Οργανωμένου Εγκλήματος και Αναφοράς της Διαφθοράς, έναν ανεξάρτητο δημοσιογραφικό ερευνητικό οργανισμό, ο κ. Σαββίδης πλήρωσε τουλάχιστον 300.000 ευρώ δολάρια σε αντιπάλους της καμπάνιας υπέρ της μετονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μεταξύ αυτών που έλαβαν χρήματα περιλαμβάνονταν πολιτικοί της ΠΓΔΜ, νεοσύστατες ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις και χούλιγκαν της ομάδας Βαρντάρ που διοργάνωσαν βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά από το κτίριο της Βουλής στα Σκόπια, ανέφερε  ο οργανισμός.

Ο κ. Σαββίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. ‘Είναι εντελώς ψευδείς και λίαν συκοφαντικές’, ανέφερε η εταιρεία του σε ανακοίνωσή της το περασμένο καλοκαίρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή