Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε “τσακωμό”, αλλά δίκαιη μοιρασιά»

Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε “τσακωμό”, αλλά δίκαιη μοιρασιά»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δίκαιη μοιρασιά» των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμεί η Αγκυρα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που, επιπλέον, επανέλαβε ότι η χώρα του θα προχωρήσει κανονικά στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου εντάσσονται στη γενικότερη ρητορική των Τούρκων την τελευταία εβδομάδα, τόσο με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ταχεία προώθηση των διαδικασιών οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενδειξη είναι και οι δύο NAVTEX που εκδόθηκαν από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η οποία προαναγγέλλει για σήμερα (NAVTEX υπ’ αριθμ. 1016/18 και 1017/18) ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα δυτικά της Πάφου, αλλά και στο μέσον της απόστασης ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς δραστηριότητες (στην Ανατολική Μεσόγειο). Πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με πραγματικά βήματα», σημείωσε ενδεικτικά χθες ο κ. Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο συμποσίου που διοργανώθηκε στην Αγκυρα με τίτλο «Νόμος και πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες γεωτρήσεων γύρω από το νησί. Δεν προσπαθούμε να “τσακωθούμε” με κανέναν. Ο στόχος μας είναι μια δίκαιη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Ωστόσο όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου” (σ.σ.: το ψευδοκράτος) και των Τουρκοκυπρίων να παραβιαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται έναρξη των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς επίσης και ανάλογες κινήσεις από την τουρκική πλευρά, δίχως να έχει διευκρινιστεί ακριβώς πού και με ποιο τρόπο θα γίνουν. Οι δηλώσεις των αξιωματούχων είναι πολλές, ενώ οι διαρροές περί δρομολόγησης των γεωτρήσεων πρακτικά στα ανοικτά ολόκληρης της επαρχίας της Αττάλειας στη νότια Τουρκία οριοθετούν και τις φιλοδοξίες της Αγκυρας. Το δυτικό άκρο της επαρχίας της Αττάλειας φθάνει έως το Κας, την πόλη που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο. Αν και οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι, για λόγους αντικειμενικούς, το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» δεν μπορεί να διεκπεραιώσει γεώτρηση, η μετάβασή του σε μια τόσο ευαίσθητη, από πλευράς ελληνικών συμφερόντων, περιοχή θα αποτελέσει ένα εύγλωττο μήνυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή