Επιστολή Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Επιστολή Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και μοχλό πίεσης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όπως αποδεικνύει η πρωτοβουλία του να στείλει επιστολή στους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την οποία τους καλεί να συμβάλουν «εποικοδομητικά στη διαδικασία». Ο πρωθυπουργός στην επιστολή, που εκτός των άλλων ξεδιπλώνει ολόκληρο το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς επικαλείται την «καθαρή έξοδο», τη «λήξη της περιόδου των μνημονίων» και «τη συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», μιλά για «μελλοντικές προκλήσεις», στις οποίες εντάσσει την επικείμενη αναθεώρηση, χαρακτηρίζοντας την «κορυφαία πρωτοβουλία».

Η πρόθεση του κ. Τσίπρα να παρουσιάσει την αναθεώρηση ως επιστέγασμα της «νέας σελίδας» για τη χώρα, φαίνεται και στην αποστροφή του που χαρακτηρίζει την οκταετία που προηγήθηκε μία «σκληρή εποχή» που «αφήνουμε πίσω». Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η πρωθυπουργική επιστολή ζητεί εμφατικά τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, κάτι που αποτυπώνεται σε –τουλάχιστον– τρία σημεία της επιστολής. Πρώτον, όταν ζητεί από τα κόμματα, όχι να παραμερίσουν τις «πολιτικές διαφορές» τους, αλλά να αναλογιστούν «τι πρέπει να αλλάξουμε για να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία». Δεύτερον, στο σημείο όπου ζητεί η διαδικασία να μείνει «μακριά από τις σκοπιμότητες του βραχέος πολιτικού χρόνου» και τρίτον με τη φράση πως τα «αιτήματα που έχουν πια ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών και άρα μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία ευρύτερων συναινέσεων».

Στο διά ταύτα, ο πρωθυπουργός, που έχει ήδη παρουσιάσει τους πέντε βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση, απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς εστιάζει σε 7 σημεία. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για μία «νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος», για «επέκταση λαϊκών θεσμών συμμετοχής», για «διακριτούς ρόλους κράτους και Εκκλησίας», για «ενίσχυση του κράτους δικαίου», για «τροποποίηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης», για «θεσμική θωράκιση της πολιτείας από τη διαφθορά» και τέλος για την «ενίσχυση της προστασίας των κοινών αγαθών». Η επιστολή εστάλη στους Κυρ. Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Δημ. Κουτσούμπα, Π. Καμμένο, Βασ. Λεβέντη, Στ. Θεοδωράκη, Θαν. Θεοχαρόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα, Γ. Παπανδρέου και Ν. Νικολόπουλο.

Κοινοβουλευτική ομάδα

Με βασικό θέμα συζήτησης την αναθεώρηση, θα συνεδριάσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία Τσίπρα αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς εντός του κόμματος, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για βασικά ζητήματα, όπως ο διαχωρισμός του κράτους – Εκκλησίας, αλλά και της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απο πρόωρες εκλογές. Στο πρώτο ζήτημα η διάθεση του κ. Τσίπρα είναι η συνεννόηση με την Εκκλησία. Στην Κ.Ο. αναμένεται με ενδιαφέρον και αν θα παραστεί ή όχι ο κ. Κοτζιάς μετά τα τελευταία γεγονότα και τη σφοδρή κόντρα με τον κ. Καμμένο. Συνεργάτες του τέως υπουργού σημείωναν πως το πιο πιθανό είναι να μη δώσει το «παρών».

Στάση αναμονής και επιφυλάξεις

«Στάση αναμονής» κρατούν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, περιμένοντας τις «τελικές προτάσεις», μετά την επιστολή Τσίπρα με την οποία ζητάει τη συμμετοχή τους στην επικείμενη διαδικασία της αναθεώρησης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Χαρ. Τρικούπη δεν εξέδωσε ανακοίνωση, με αρμόδιες πηγές του κόμματος να σημειώνουν πως το κόμμα «θα συμμετάσχει στις διαδικασίες, προσερχόμενο με τις θέσεις του». Οι ίδιες πηγές, πάντως, σημείωναν πως η συνήθης πρακτική Τσίπρα είναι η «δημιουργία εντυπώσεων», την οποία το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να ανεχθεί. «Οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ημίμετρα αντί για κατοχύρωση υπερώριμων αιτημάτων, όπως ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας». Σημειώνει, ωστόσο, πως «θα πάρει μέρος στη διαδικασία, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις». Και το Ποτάμι θα συμμετάσχει στην επικείμενη διαδικασία, βάζοντας στην ατζέντα την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τη «μη παραγραφή των αδικημάτων υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών», αλλά και την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές. Αντίδραση υπήρξε και από την Ενωση Κεντρώων, η οποία εστιάζει στις «μεταγραφές βουλευτών» οι οποίοι όταν φεύγουν πρέπει «να παραδίδουν την έδρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή