Το ΚΙΝΑΛ «απέναντι» σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για την αναθεώρηση

Το ΚΙΝΑΛ «απέναντι» σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για την αναθεώρηση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέση μάχης» για τη συνταγματική αναθεώρηση παίρνει το Κίνημα Αλλαγής, με πηγές του κόμματος να στέλνουν μήνυμα στο Μαξίμου πως η όποια προσπάθεια τακτικισμών «θα πέσει στο κενό». Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη σημείωναν στην «Κ» πως «εμείς θα προσέλθουμε θεσμικά στη συζήτηση με τις δικές μας προτάσεις που έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό» και θα φανεί στην πράξη ποιος έχει πραγματική διάθεση να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Στο ΚΙΝΑΛ η άποψη πως ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά «παίζει» με ένα τόσο εμβληματικό θέμα ώστε να εξυπηρετήσει πολιτικούς σκοπούς στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες είναι παγιωμένη.

Στο πνεύμα αυτό, η Χαρ. Τρικούπη με non paper αναλύει το σκεπτικό της, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως μέσω της διαδικασίας εντείνουν «την πόλωση και τον διχασμό» και «οδηγούν σε θεσμικό αδιέξοδο» την χώρα. Προβλέποντας δε τα επόμενα βήματα, κάνουν λόγο για μία αναθεώρηση που θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, καθώς «ο ένας (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ), αφού καθυστέρησε με τα παιχνίδια του επί 2,5 χρόνια, χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως προεκλογικό εργαλείο, και ο άλλος (σ.σ. Ν.Δ.) παίρνει τη σκυτάλη και το μετατρέπει σε μετεκλογικό εργαλείο». Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή τη διαδικασία της αναθεώρησης, διαβλέπουν μία ευκαιρία να αναδειχθεί το πολιτικό στίγμα ενός «κόμματος ευθύνης» και να εδραιωθεί η πεποίθηση πως εκπροσωπεί κάτι διαφορετικό από τους δύο «μεγάλους». Σε αυτή τη λογική αποφασίστηκε να συμμετάσχει το κόμμα κανονικά στη διαδικασία, με συνεργάτες της κ. Γεννηματά να επισημαίνουν πως δεν υπήρξε σκέψη για κάτι άλλο.

Στο διά ταύτα, στο ΚΙΝΑΛ, δεν αρνούνται πως μπορεί να στηριχθούν κάποια επίμαχα άρθρα της αναθεώρησης. Αρνούνται, ωστόσο, μετ’ επιτάσεως πως αυτό θα σημαίνει αποδοχή των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως σημειώνουν συνεργάτες της κ. Γεννηματά, πολλές από τις προτάσεις του κ. Τσίπρα «είναι κοντά με τις δικές μας».

Για παράδειγμα, το ΚΙΝΑΛ είναι θετικό στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», αλλά και της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Τα πάντα, ωστόσο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές θα ξεκαθαριστούν, μόλις έρθουν οι τελικές προτάσεις. Αντίθετα, έντονη είναι η διαφωνία στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου από τον λαό, καθώς θεωρούν πως η σχετική πρόταση Τσίπρα για 6μηνη παράταση της θητείας και ενδιάμεσες ψηφοφορίες ανά μήνα, είναι λάθος εν συνόλω. Αφενός γιατί οι συνεχόμενες ψηφοφορίες δημιουργούν θεσμική κρίση, η δε εκλογή από τον λαό, οδηγεί σε «πολιτικοποίηση του Προέδρου» και εν τέλει σε δυαρχία. Οσον αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, στο ΚΙΝΑΛ μιλούν για «επαναπλαισίωση των σχέσεων».

Το Ποτάμι

Αυτονόητο πρέπει να θεωρείται πως το Ποτάμι αν συμφωνεί σε κάποιο άρθρο είναι ανοιχτό σε συζήτηση. Πηγές του κόμματος σημείωναν, ωστόσο, πως αυτό δεν μπορεί να είναι «μονόπλευρο, αλλά να σημαίνει και αποδοχή δικών μας προτάσεων από πλευράς Μαξίμου». Το Ποτάμι, πάντως, έχει θετική άποψη για την αναθεώρηση του άρθρου 16, περί μη κρατικών πανεπιστημίων, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή