Σύγκρουση στη Βουλή για το Θριάσιο

Σύγκρουση στη Βουλή για το Θριάσιο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιβάλλον σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξελίχθηκε χθες ακόμα μία κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης νομοσχεδίου, αντικείμενο του οποίου –αυτή τη φορά– ήταν η κύρωση σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και ΓΑΙΟΣΕ «για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριάσιου Πεδίου». Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, είχε να αντιμετωπίσει τα σφοδρά πυρά της αξιωματικής αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με την ύπαρξη «σκιών» και ενδείξεων σκανδαλωδών ρυθμίσεων στο σχέδιο νόμου, που ο υπουργός απέρριψε παραπέμποντας στη σύμβαση, ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και με ένα κοινοβουλευτικό παράδοξο: ψηφίστηκε τροπολογία με την υπόσχεση εκ μέρους της κυβέρνησης να «ακυρωθεί» άμεσα, με την επανακατάθεση άλλης, βελτιωτικής νομοθετικής ρύθμισης, στη βάση παρατηρήσεων της αντιπολίτευσης.

Η τροπολογία με τη μορφή που κατατέθηκε εξαιρούσε το ΤΕΕ από τη διαδικασία εκτέλεσης έργων επί αιγιαλού και παραλίας. Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να υπάρξει νομοθετική αλλαγή και να συμπεριληφθεί εκπρόσωπος του ΤΕΕ. Αρχικώς ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θα συνεννοηθεί με την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου ώστε να γίνει διόρθωση, συμμεριζόμενος ουσιαστικά τις ενστάσεις. Η κυρία Παπανάτσιου λίγη ώρα αργότερα δήλωσε ότι δεν προλαβαίνει να κάνει την αλλαγή και ζήτησε να ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία, δεσμευόμενη να φέρει σε επόμενο νομοσχέδιο άλλη, που να τη βελτιώνει. «Αρα θα το ψηφίσουμε τώρα και θα το ξεψηφίσουμε στο επόμενο», παρατήρησε καυστικά ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι). Τελικώς, μόνο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η τροπολογία ψηφίστηκε.

Νωρίτερα, για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου η κριτική ασκείτο κατά κύματα: για «δωράκια» που παρέχει η κυβέρνηση στον παραχωρησιούχο έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής· για διαδικασία που συνιστά «κορυφαίο σκάνδαλο» έκανε λόγο ο Γ. Μανιάτης (ΔΗΣΥ), υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση που προωθεί η κυβέρνηση ζημιώνει το Δημόσιο και απέχει των αποφάσεων που είχε λάβει επί του ζητήματος το Δ.Σ. του φορέα που είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής (ΓΑΙΟΣΕ). Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για την προοπτική λογοδοσίας των υπευθύνων στο άμεσο μέλλον. Σε υψηλότατους τόνους και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για ειδικά δικαστήρια. Τελικώς, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τη δικομματική πλειοψηφία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν «όχι», πλην του Ποταμιού που υιοθέτησε το «παρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή