ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές Κοτζιά κατά πρωθυπουργού

Αιχμές Κοτζιά κατά πρωθυπουργού

«Πόντιο Πιλάτο» στη σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χθες, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας αιχμές για μία σειρά από ζητήματα. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αναθεωρηθεί ξανά η πρόταση τροπολογίας από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ του άρθρου 49 του συντάγματος, καθώς, όπως λέει, υποδηλώνει την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα. «Εβαλαν τον αλυτρωτισμό από την πίσω πόρτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Είπε, ακόμη, ότι ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία. «Ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει».

Ο κ. Κοτζιάς είπε (ρ/σ 24/7) ότι «ο πρωθυπουργός με στήριζε μέχρι που ήρθε η σύγκρουση με τον Π. Καμμένο και έκανε τον Πόντιο Πιλάτο. Ζήτησα τα πρακτικά εκείνου του υπουργικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης μου είπε ότι δεν γίνεται, κρατιούνται λίγο καιρό, μετά γίνεται μια σύνοψη και πάνε στο αρχείο». Ως προς τους ισχυρισμούς περί Σόρος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι στο υπουργικό, ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Εδωσε 50 εκατ. για να κάνουμε εξαγορές στα Σκόπια και ότι έχει διασύνδεση με κάποια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση». Περί του σχολίου του Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή στις εισαγγελικές αρχές, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Δεν ξέρω ποια ανάγκη εσωτερική υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να πει ότι με ενθάρρυνε να πάω στον εισαγγελέα. Εγώ του ανακοίνωσα ότι θα πάω και μου είπε κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Αυτό δεν είναι εντολή». Ο κ. Κοτζιάς άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι δέχθηκε απειλές για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Υπάρχει ενιαίο κέντρο. Πιθανώς χρηματοδοτούνται από παρακρατικές δομές, ίσως από κάποιους περίεργους Ελληνοαμερικανούς, από περίεργους επιχειρηματίες», είπε. Επί τούτου πρόσθεσε ότι έχει δεχθεί απειλητικά μηνύματα «από επώνυμους και ανώνυμους», τους οποίους έχει εντοπίσει, έχει δώσει τα στοιχεία τους στις Αρχές που, όπως είπε, «δεν έχουν κάνει τίποτα».

Αναφορικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών ανέφερε ότι «ήταν εντολή του πρωθυπουργού, καθώς η υπόθεση ξεπερνούσε τη διπλωματία».