Στο γεωτρύπανο της Εxxon η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο

Στο γεωτρύπανο της Εxxon η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπαρκτοί αλλά προβληματικοί παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών. Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «πράγματι έχει σταματήσει ο διάλογος, όχι λόγω της δικής μας βούλησης, αλλά λόγω ακριβώς των προκλητικών κινήσεων της άλλης πλευράς», και εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος να εκκινήσει ξανά κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, όταν αυτή γίνει. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί πρόσκληση για συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη οριστεί. Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Ιανουάριο, βάσει και των τελευταίων εξελίξεων. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν περιέγραψε την επίσκεψη ως δεδομένη, αντιθέτως υπογράμμισε ότι «θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν οι όροι να αποδώσει, να προωθήσει δηλαδή περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε ζήτημα αύξησης της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες. «Είναι πάγιο χαρακτηριστικό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η Τουρκία να εμφανίζεται ως αναθεωρητική δύναμη», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος. Αναγνώρισε ότι η παρουσία του «Μπαρμπαρός» στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων, ωστόσο υπενθύμισε ότι επί τούτου επιδόθηκε διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου. Στη Βασιλίσσης Σοφίας ετοιμάζονται πυρετωδώς και για τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, της 13ης Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εντάσσεται και η επίσκεψη της βοηθού υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Νόιμαν, από τις 26 έως και τις 29 Νοεμβρίου στην Ελλάδα. Η κ. Νόιμαν δήλωσε ότι «είμαστε ευχαριστημένοι από την ισχυρή συνεργασία της Ελλάδας μέσω του προγράμματος Visa Waiver Program, καθώς και με τις προσπάθειες εμβάθυνσης της συνεργασίας μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια».

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν να υπογραμμίζουν την πολιτική στήριξη που διαθέτει η γεώτρηση της Exxon/Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Χθες, με ελικόπτερο της Exxon, μεταφέρθηκαν στον πλωτό γεωτρύπανο «Stena Ice Max», οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Τρίσταν Ασπρεϊ. Οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την πρόοδο της γεώτρησης η οποία άρχισε στις 16 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή