ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Εντονη αντίδραση για τις περιουσίες των ομογενών στην Αλβανία

ypex-entoni-antidrasi-gia-tis-perioysies-ton-omogenon-stin-alvania-2288515

«Κάταφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο Υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών. 

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του το υπουργείο τονίζει ότι πρόκειτιαι για απόφαση «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» και ως εκ τούτου καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

«Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση. 

«Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση. 

Από την πλευρά της η Ομόνοια Χίμαρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών» και παραχώρηση «δωρεάν εκτάσεων σε “στρατηγικούς επενδυτές”». Παράλληλα, παραθέτει στοιχεία για τα τεμάχια γης που παραχωρούνται βάσει της απόφασης 708 του Υπουργικού Συμβουλίου, που υπεγράφη στις 21 Νοεμβρίου του 2018 από τον πρωθυπουργό της χώρας, Εντι Ράμα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ομόνοια Χίμαρας, 46 είναι τα τεμάχια στα νότια παράλια της Αλβανίας που εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση.

Αναλυτικότερα, σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής εκτάσεως 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται στο Δήμο Χιμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται σε Αυλώνα και Εξαμίλια.  Συγκεκριμένα, στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού εισέρχονται:

– 92,46 εκτάρια σε Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)

– 78,87 εκτάρια σε Βούνο

– 62,77 εκτάρια σε Χιμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 σε Λειβάδι, 4,97 σε Ποτάμι, 2, 76 σε Φιλικούρι)

– 60,1 εκτάρια σε Παλέρμο

– 4,48 εκτάρια σε Πικέρνι

– 24,48 εκτάρια σε Λούκοβο

– 46,46 εκτάρια σε Άγιο Βασίλη

– 99,3 εκτάρια σε Νίβιτσα

«Οι εκτάσεις που σφετερίζεται το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την εκχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες, Χριστιανούς Ορθόδοξους κατοίκους του Δήμου Χιμάρας. Ολα τα τεμάχια που κρατικοποιούνται ανήκουν σε νόμιμους ιδιοκτήτες σύμφωνα με πιστοποιητικά από τα Αρχεία του Αλβανικού Κράτους και τίτλους που εδόθησαν τη δεκαετία του 1990, αλλά και τίτλους που εδόθησαν προς άγραν ψήφων Χιμαριωτών κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Ράμα», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Ενδεικτικά, η Ομόνοια Χίμαρας επισημαίνει δύο περιπτώσεις, κατά τις οποίες η Αλβανική Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δημαρχείο «παραπλανούσε και ενέπαιζε τους κατοίκους». Πρώτον, το οικόπεδο στο οποίο κατεδαφίστηκαν τέσσερα ακίνητα στην περιοχή Γυαλό του χωριού Βουνού το Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβάνεται εκτάσεις γης που εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου είχε παραχωρηθεί στην οικογένεια Μπάλα.

Δεύτερον, πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2017 και με προφανή στόχευση την εξαγορά των ψήφων οκτώ οικογενειών στην Κακομέα Νίβιτσας δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας (ΑΜΤΠ) χωρίς οι τίτλοι αυτοί να εγγραφούν στο Υποθηκοφυλακείο. Το οικόπεδο αυτό καθώς και όλη η ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβάνονται στις εκτάσεις που αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς σύμφωνα με την συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία περί των στοχεύσεων της Κυβέρνησης Ράμα όσον αφορά τις περιουσίες των γηγενών κατοίκων ελληνικής καταγωγής της Χιμάρας: υφαρπαγή, ένδεια και εν τέλει απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση όπου αναφέρρεται μεταξύ άλλων ότι η Υπουργική Απόφαση σε συνδυασμό με το Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Αλβανική βουλή θα περάσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.