ΠΓΔΜ: Οι τελικές τροπολογίες για το σύνταγμα

ΠΓΔΜ: Οι τελικές τροπολογίες για το σύνταγμα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελικά σχέδια των τροπολογιών του συντάγματος της ΠΓΔΜ κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση Ζάεφ.

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο άρθρο 49, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα, η τέταρτη τροπολογία που εγκρίθηκε έχει ως εξής: «Η πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων, καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα». Η παράγραφος 3 του σημερινού άρθρου 49 αναφέρει ότι «η πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχολίασαν ότι η νέα διατύπωση αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) και «είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος», όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, σημείωναν, η αλλαγή «ανταποκρίνεται στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών» η εφαρμογή της οποίας προχωρά απρόσκοπτα. Προσέθεταν, επίσης, ότι η εξέλιξη αυτή «αποδεικνύει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλίδες ασφαλείας».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τρεις τροπολογίες, η πρώτη αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναφέρεται παντού στο σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση. Η δεύτερη αφορά το προοίμιο του συντάγματος, ενώ στην τρίτη αναφέρεται ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή