Ο Ι. Σαρίδης κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να χαμογελά

Ο Ι. Σαρίδης κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να χαμογελά

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Ι.Σαρίδη να δηλώσει σήμερα από του βήματος της Βουλής ότι δεν θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, προκάλεσε άμεσα το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν εντός της Ολομέλειας εκείνη την ώρα, χαμόγελα και θετικά σχόλια εκ μέρους περισσότερων βουλέυτών της πλειοψηφίας στο Περιστύλιο, καθώς και –φυσικά- εντονότατη ενόχληση και προβληματισμό στα γραφεία του κόμματος του οποίου ηγείται ο Β. Λεβέντης.

«Η κυβέρνηση δεν πέφτει με τίποτα», έλεγε στους διαδρόμους χαμογελαστό ένα εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ψήφος στον Προϋπολογισμό είναι ψήφος στήριξης της κυβέρνησης. Μαζί μας και ο Σαρίδης», πρόσθεσε.

Εν μέσω δε αυτής της καλής διάθεσης, δήλωσε ότι ουδόλως ενδιαφέρει τον ίδιο και το κόμμα του το τί θα κάνει, αν θα κάνει, και πότε θα το κάνει ο συγκυβερνήτης Π. Καμμένος. Η σχετική με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ αναφορά έγινε ως απάντηση στην παρατήρηση της «Κ» ότι λίγο πριν την εκδήλωση «διαθεσιμότητας» εκ μέρους του κ. Σαρίδη, καταγράφηκε εκτός ου Κοινοβουλίου η εκ μέρους του κ. Καμμένου πρόθεση να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στην περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών «περάσει» από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Θα δούμε τί και αν θα κάνει ο Καμμένος. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πέφτει», επέμεινε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δώστε μου έναν λόγο»

«Κύριοι της κυβέρνησης, υπάρχουν τρεις λόγοι που με εμποδίζουν να καταψηφίσω τον Προϋπολογισμό σας, τρία πράγματα που άλλαξαν σε σχέση  με τους προηγούμενους που έχω καταψηφίσει: Πρώτον, μετά από χρόνια γράφτηκε στην Ελλάδα, από Έλληνες. Δεύτερον, όσο λίγα και αν δίνει, «ψίχουλα» τα έχω χαρακτηρίσει πολλές φορές, δίνει τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Τρίτον, ξεκινά να αποκαθιστά αδικίες και βάζει ένα τέλος στην κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας», είναι η επίμαχη φράση του κ. Σαρίδη – ο οποίος είναι γνωστό εδώ και καιρό πως έχει τηρήσει μεγάλες αποστάσεις από το κόμμα με το οποίο εξελέγη.

Πρόσθεσε, μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι ζητεί να κάνουν αποδεκτή πρόταση νόμου που έχει καταθέσει σχετικά με την αντιμετώπιση της φτώχειας – όπως λέει.

«Σας καλώ να εξετάσετε την πρόταση νόμου που έχω καταθέσει, μήπως μου δώσετε και έναν λόγο για να πιστέψω το άνοιγμά σας προς το Κέντρο, στο Κέντρο που ονειρεύτηκα, στο Κέντρο που υπηρέτησα και υπηρετώ».

Επιτελικό στέλεχος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως βλέπει θετικά την κίνηση του έως σήμερα βουλευτή της Ε.Κ., αφήνοντας να εννοηθεί πως η περίπτωσή του θα εξεταστεί με προσοχή στο αμέσως προσεχές μέλλον.

«Αξίζει η πρόταση Σαρίδη να συζητηθεί. Συμπληρώνει πρότασή μας στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με τον προσδιορισμό του επίπεδου φτώχειας», είπε αυτή τη φορά επισήμως κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μπαλωμενάκης, ενισχύοντας το θετικό προς Σαρίδη κλίμα.

Περιμένουν στην Ε.Κ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, όπως ήταν φυσικό εξαιρετικά αρνητικό είναι το κλίμα εντός της Ενωσης Κεντρώων. Σε ερώτηση για το αν θα διαγραφεί ο κ. Σαρίδης στην περίπτωση που δεν καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό τα μεσάνυχτα της Τρίτης, κύκλοι του κόμματος ανέφεραν:

«Ο Βασίλης Λεβέντης ποτέ δεν προχωρά σε διαγραφές. Όποιος θέλει να διαλύσει την Κ.Ο, ας πάρει πάνω του το στίγμα του αποστάτη».

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι σε περίπτωση αποχώρησης ή διαγραφής του κ. Σαρίδη, η Ενωση Κεντρώων θα έχει μόλις τέσσερις βουλευτές, γεγονός το οποίο σημαίνει πως βάσει Κανονισμού δεν θα θεωρείται αναγνωρισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα: τούτο σημαίνει ότι θα χαθεί μια σειρά «πλεονεκτημάτων», όπως η δυνατότητα του κ. Λεβέντη να ζητεί το λόγο ως πρόεδρος ΚΟ όποτε θέλει ή να συμμετέχει στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, η δυνατότητα να υπάρχει Αντιπρόεδρος στο Προεδρείο της Βουλής, να συμμετέχει στην Διάσκεψη των Προέδρων, να διαθέτει δικλά της γραφεία με μετακλητούς και αποσπασμένους υπαλλήλους. Ολα αυτά, ορισμένοι σχολιάζουν πως, αποτελούν και την βαθύτερη αιτία της επιλογής να μην διαγραφεί ο κ. Σαρίδης.

«Το ότι δεν θα καταψηφίσει, δεν σημαίνει και πως θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό» σχολίαζε πηγή της Ε.Κ., αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «παρών» ή η απουσία από την ψηφοφορία του συγκεκριμένου βουλευτή, δεν σημαίνει «καθαρή στήριξη» της κυβέρνησης. Για να προσθέσει:

«Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μόλις χθες δήλωσε ευθέως ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια» που είναι και κεντρικός πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθετε η ίδια πηγή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή