ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σύμβουλος Τσίπρα: Η ρήξη είναι η λιγότερο κακή λύση

symvoylos-tsipra-i-rixi-einai-i-ligotero-kaki-lysi-2079409

Την ρήξη με τους δανειστές προτείνει ως εναλλακτική λύση στο "διαφαινόμενο αδιέξοδο" των διαπραγματεύσεων ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Αλμπάνης, σε άρθρο του σε ιστοσελίδα γνώμης. Ο κ. Αλμπάνης χαρακτηρίζει την ρήξη ως την "αναμφίβολα επώδυνη" αλλά "λιγότερο κακή" λύση και υποστηρίζει ότι πρέπει να αποφασιστεί με δημοψήφισμα.

"Απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα των δανειστών πρέπει να τεθεί ανοιχτά μια τρίτη εναλλακτική, αυτή της ρήξης με τους δανειστές" γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης. "Μια εναλλακτική αναμφίβολα επώδυνη, που μπορεί όμως στις σημερινές συνθήκες να είναι η λιγότερο κακή από αυτές που καλούμαστε να επιλέξουμε. Είναι προφανές ότι την επιλογή της ρήξης δεν μπορεί να την κάνει η κυβέρνηση μόνη της, αλλά θα πρέπει να προσφύγει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο λαός πρέπει να μπει στο επίκεντρο των εξελίξεων για να ξεφύγουμε από την παγίδα που μεθοδικά στήνουν οι δανειστές."

Οι δύο άλλες εναλλακτικές, σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, είναι αφ ενός ο ορισμός της "ώρας μηδέν" απο την ελληνική πλευρά και όχι απο τους δανειστές και αφ ετέρου η απόλυτη προτεραιότητα της πληρωμής μισθών και συντάξεων έναντι των απαιτήσεων των δανειστών.

Περιγράφοντας την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της, ο κ. Αλμπάνης τονίζει πως πρόθεση των δανειστών είναι να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγορεί τους εταίρους πως βγάζουν προς τα έξω μια αλήθεια διαφορετική από τα πραγματικά γεγονότα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να παραπλανά ο ισχυρισμός περί «μη ολοκληρωμένου ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς και λεπτομερείς είναι και κοστολογημένες. Στην πραγματικότητα, το «μη ολοκληρωμένο» σημαίνει «μη μνημονιακό»».

Μάλιστα, αναφέρει πως στόχος των δανειστών και της τακτικής που ακολουθούν είναι να «να φτάσουμε στο «σημείο μηδέν» σε στιγμή που το κράτος δεν έχει μπροστά του κάποια πληρωμή στους διεθνείς πιστωτές, αλλά υποχρεώσεις στο εσωτερικό. Εν προκειμένω, η «χρεοκοπία» ορίζεται ως εσωτερική στάση πληρωμών. Ο λόγος του συγκεκριμένου timing είναι να προκληθεί στην κυβέρνηση καταστροφική πολιτική φθορά (τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά), χωρίς οι δανειστές να διακινδυνεύσουν τις εισπράξεις τους».

Καταλήγοντας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σημειώνει πως «ο χρόνος τρέχει σε βάρος της κυβέρνησης. Η λύση δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση των δανειστών», τονίζει και περιγράφει τις προθέσεις τους: «Τους τρεις τελευταίους μήνες έχουν δείξει με κάθε δυνατό τρόπο ότι όχι μόνο δεν έχουν καλή θέληση, αλλά ότι επιδιώκουν διακαώς την ταχεία πτώση της κυβέρνησης και την ήττα του νέου ευρωπαϊκού πολιτικού παραδείγματος που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απρόσκοπτη ροή της διαπραγμάτευσης ως έχει, θα οδηγήσει εντέλει στο να τεθεί η κυβέρνηση ενώπιον του διλήμματος «χρεοκοπία ή μνημονιακά μέτρα».