Στόχος, η υλοποίηση της συμφωνίας με τρόικα

Στόχος, η υλοποίηση της συμφωνίας με τρόικα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρίπτυχο ταχεία υλοποίηση όλων όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους εταίρους, αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για θέματα που βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση και ανάπτυξη πολιτικών που θα βοηθήσουν τις πλέον αδύναμες ομάδες του πληθυσμού ανέπτυξε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας το πλαίσιο εντός του οποίου επιθυμεί να κινηθεί η κυβέρνηση.

«Εχουμε μπροστά μας την υποχρέωση γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι αυτό αποτελεί «άμεση προτεραιότητα, με πρώτο βήμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες και να ανοίξει το γρηγορότερο δυνατό η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Μάλιστα, αναγνωρίζοντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση, λόγω των μέτρων που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, δήλωσε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, των δύσκολων σημείων της συμφωνίας, αφού άλλωστε εμείς τα διαπραγματευθήκαμε αυτά τα σημεία, ένα προς ένα». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η συμφωνία έχει και θετικές δράσεις και ως τέτοιες προσδιόρισε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι, προκειμένου να στεφθεί από επιτυχία η προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι απαραίτητο να συνδυαστούν τα συμφωνηθέντα, τα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα και το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τα ανοιχτά και υπό διαπραγμάτευση ζητήματα, για τα οποία η κυβέρνηση θα καθίσει στο τραπέζι με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας παρέθεσε τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία πρώτης κατοικίας, την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την παρουσίαση εναλλακτικού σχεδίου για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, την εύρεση ισοδύναμων για την αποφυγή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και τον τρόπο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, για το οποίο ανέφερε ότι «πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου». «Σε όλα αυτά τα ανοιχτά πεδία είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μη χάσουμε ούτε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

Προοδευτικές αλλαγές

Πέραν της συμφωνίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, ο πρωθυπουργός μίλησε για πεδία στα οποία η κυβέρνηση «έχει τη δυνατότητα να αφήσει ανεξίτηλο ίχνος προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», και ανέφερε ως κεντρικό τέτοιο πεδίο τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, όπου εξειδίκευσε τις παρεμβάσεις στην προσπάθεια αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με πρώτο στόχο τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σε μια «εμβληματική παρέμβαση στα ζητήματα της Παιδείας και της Ερευνας», στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αναπτυξιακής ώθησης στην ελληνική οικονομία, όπου επισήμανε τη σημασία αξιοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, το χαρακτήρισε, μάλιστα, «υπερπολύτιμο πρόγραμμα», από το οποίο δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Σε έξι μήνες η αξιολόγηση των υπουργών

Σε έξι μήνες θα έρθει, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός, η ώρα της κρίσης για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τότε καθένας και καθεμιά από αυτούς θα παρουσιάσει αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων του «και με βάση το έργο και την αποτελεσματικότητά σας θα κριθείτε», όπως είπε, για να προσθέσει εμφατικά ότι «δεν είστε μόνιμοι, κανένας μας δεν είναι μόνιμος». Κάλεσε, μάλιστα, τους υπουργούς του να μιλήσουν με τα έργα τους και να σταματήσουν άμεσα «τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις διαρκείς δημόσιες δηλώσεις», καθώς «σας επέλεξα για υπουργούς, για να κυβερνάτε και να λύνετε τα προβλήματα του λαού και όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές των καναλιών».

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η επιλογή συγχώνευσης υπουργείων από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και στη σωστή κατεύθυνση, δεν λειτούργησε στην πράξη και έτσι επανήλθε η προηγούμενη δομή.

Για τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα διαμορφωθούν τρεις κύκλοι κυβερνητικού σχεδιασμού: το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή των παραγωγικών και οικονομικών υπουργείων και με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, και με στόχο τον συντονισμό των πολιτικών στήριξης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και, τέλος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, το οποίο θα χαράσσει στρατηγική και πολιτική. Τέλος, θα λειτουργήσει ως επιτελικό όργανο παρακολούθησης της καθημερινής λειτουργίας της κυβέρνησης ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, με στόχο την άμεση επίλυση πιθανών δυσλειτουργιών.

Ο πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του, λέγοντας ότι και ο ίδιος, έχοντας πλέον περισσότερο χρόνο, καθώς έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της διαπραγμάτευσης, θα παρακολουθεί, θα ελέγχει και θα αξιολογεί διαρκώς το έργο τους, ενώ τους ζήτησε να έχουν στο μυαλό τους ότι «τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς» και ότι δεν έχουν χρόνο: «Πρέπει να βιαστείτε να παράξετε έργο, το οποίο, όταν έρθει η ώρα, θα κριθεί αντικειμενικά», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή