ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους επί του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις

Βουλή: Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους επί του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις

Των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, καταλογίζοντας θράσος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την πλευρά του κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν, όπως είπε.

Στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους και δεν κατατέθηκε στη Βουλή νωρίτερα, μετά το αίτημα του ΚΚΕ να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο όταν επανέλθει η κανονικότητα. Καταλόγισε δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι παραποιεί την πραγματικότητα, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «ύφεσης Μητσοτάκη», μίλησε για «ύφεση κορωνοϊού». Διερωτήθηκε, μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα αν «μετά θα λέτε για ανάκαμψη Μητσοτάκη».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τις συναθροίσεις, είπε ότι το ίδιο το Σύνταγμα δέχεται επί της αρχής πως το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση υπόκειται σε περιορισμό. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου ορίζει πώς μπορούν να γίνονται οι συναθροίσεις χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών. «Θέλω να μου υποδείξετε μία χώρα όπου να μην υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πλαίσιο όρων διεξαγωγής δημόσιων συναθροίσεων» επεσήμανε τονίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση.

Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι «εσείς απαγορεύατε συναθροίσεις κατά το δοκούν όποτε σας βόλευε» και πρόσθεσε ότι «εναρμονιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος», ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν είναι εύκολη αυτή η άσκηση». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο» και τόνισε ότι «50 άτομα κλείνουν καθημερινά την Αθήνα όποτε το επιθυμούν». Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «αν ο οργανωτής έχει κάνει τη δουλειά του δεν κινδυνεύει». «Λάβαμε υπόψη πλήρως τις παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ και την επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε λεκτική υπερβολή ότι το νομοσχέδιο ξαναγράφτηκε με δημοκρατικό μελάνι, ενώ τόνισε πως σέβεται και τιμά ένα κόμμα που προσέρχεται σε διάλογο, επισημαίνοντας πως το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση να βελτιώσει το νομοθέτημα. Καταλήγοντας, εξαπέλυσε πυρά του κατά κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, μας κρεμάσατε στα μανταλάκια». «Είστε θρασύς, θρασύτατος, τώρα τη θυμηθήκατε τη μεταπολίτευση» είπε και τόνισε ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τη μεταπολίτευση και σας επέτρεψε να έχετε τη διαδρομή που έχετε».

Λαμβάνοντας τον λόγο για τη σύντομη σε έκταση δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ., αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ότι χρεοκόπησαν τη χώρα. Καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν.

Όπως είπε, υπάρχει ήδη ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα. Τόνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει δύο λόγους για τους οποίους μπορεί να περιορίζεται το δικαίωμα μιας συνάθροισης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί πως ήδη υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι προσθέτει και άλλους δύο λόγους για περιορισμό μιας συνάθροισης: «η μη γνωστοποίηση από τους διοργανωτές και η άρνηση να υπακούσουν στις εντολές της αστυνομίας. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι πέρα έξω από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος» επέμεινε.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι δεν μπαίνει στην ουσία της συζήτησης. «Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε την ουσία των επιχειρημάτων» συνέχισε ενώ τόνισε ότι «τη μεταπολίτευση σε αυτόν τον τόπο την έφεραν οι αγώνες του ελληνικού λαού».

«Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που φύγαμε αφήνοντας γεμάτα τα δημόσια ταμεία» επεσήμανε τονίζοντας πως «δεν είμαστε εμείς αυτοί που δημιουργήσαμε τα μεγάλα σκάνδαλα». Είπε επίσης ότι οι πολίτες βρίσκουν διέξοδο στη Δημοκρατία για να υπερασπιστούν την κοινωνική συνοχή. 

Στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ερμηνεία των πεπραγμένων της κάθε κυβέρνησης υπόκειται στην κρίση της ιστορίας, σημειώνοντας πως οι πολίτες επέλεξαν τη Ν.Δ. να κυβερνήσει τον τόπο. Ανέφερε επιπλέον ότι θα υπάρχει πολύς χρόνος προκειμένου να δώσει απαντήσεις ο κ. Τσίπρας για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι απόλυτα προστατευμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ενώ στάθηκε στους βανδαλισμούς σε σημεία της Αθήνας, μέσα στην εβδομάδα.

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», που «καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», απάντησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρώτη τοποθέτησή του στη Βουλή.

Το βράδυ η ψήφιση του νομοσχεδίου

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 μ.μ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες, ενώ ονομαστική ψηφοφορία ενδέχεται να ζητήσει και το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή τροπολογία του για την «αστική ευθύνη του διοργανωτή».