Βουλή: Ερώτηση στον Β. Κικίλία για την παράταση μέτρων στα κέντρα προσφύγων από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Ερώτηση στον Β. Κικίλία για την παράταση μέτρων στα κέντρα προσφύγων από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάσει ποιας επιστημονικής τεκμηρίωσης ελήφθη η απόφαση παράτασης των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των προσφύγων έξω από τις δομές υποδοχής -ταυτοποίησης και φιλοξενίας τους, ζητούν να ενημερωθούν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, δέκα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτησή τους στη Βουλή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο κείμενο της ερώτησης τους, κάνουν λόγο για κάνουν λόγο «για μια αδικαιολόγητη παράταση των περιορισμών κυκλοφορίας σε προσφυγικούς πληθυσμούς, στο πλαίσιο της πρόληψης εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού».

«Η κυβέρνηση με κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσε, ορίζει συγκεκριμένες ώρες εξόδου (7 π.μ.- 9 μ.μ.), συγκεκριμένο πλήθος εξοδούχων (μέχρι 150 άτομα) αλλά, κυρίως, παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα έως τις 19-07-2020 για τους διαμένοντες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της χώρας, καθώς και σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας» αναφέρουν στην ερώτησή τους.

Επίσης, τονίζουν πως η απόφαση αυτή λαμβάνεται «χωρίς να υφίσταται σχετική επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με την οποία, οι πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε καταυλισμούς ανά την Επικράτεια, να παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του Ε.Ο.Δ.Υ και ενώ δεν υφίστανται οδηγίες των διεθνών οργανισμών όπως ο Π.Ο.Υ. και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ότι η απομόνωση ολόκληρων δομών φιλοξενίας περιορίζει αποτελεσματικά τη μετάδοση του κορωνοϊού σε χώρους υποδοχής και κράτησης, ή προσφέρει πρόσθετα προστατευτικά αποτελέσματα για το γενικό πληθυσμό».

«Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενώ έχουν προ πολλού αρθεί τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τον γενικό πληθυσμό, γεγονός το οποίο συνιστά κοινωνική διάκριση σε βάρος των προσφύγων» καταλήγουν επισημαίνοντας πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να καταστρατηγούνται με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σημειώνεται πως η ερώτηση κατατέθηκε  με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή