Σύγκρουση, αλλά και ομοφωνία για Εξεταστική

Σύγκρουση, αλλά και ομοφωνία για Εξεταστική

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομοφωνία, η οποία ωστόσο δεν κατεγράφη μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας, αφού διαπιστώθηκε εξαρχής η θετική πρόθεση όλων των κομμάτων διά των αρχηγών και εκπροσώπων τους να ψηφίσουν τη σχετική πρόταση της συγκυβέρνησης, η Βουλή αποφάσισε χθες τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των δανείων που δόθηκαν σε κόμματα και ΜΜΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία εξελίχθηκε σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης, η οποία προσέλαβε έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά, των κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, με σύσσωμη την αντιπολίτευση, πάντως, να καταγγέλλει την κυβέρνηση για προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις αρνητικές για τον λαό και τη χώρα εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η συζήτηση κάποιες στιγμές εξελίχθηκε σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης, με το ενδιαφέρον, εκτός των άλλων, να επικεντρώνεται στη διπλή άρνηση του πρωθυπουργού, αφενός, να πει αν αποδέχεται την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την εξέταση των αιτιών που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, και αφετέρου, να αποδοκιμάσει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, είπε πως ήθελε να θάψει «τρία μέτρα κάτω από τη γη» δημοσιογράφο. Για αμφότερα προκλήθηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ., αλλά ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά απάντησε διά της σιωπής.

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός αφού κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπερασπίζεται όσους κατηγορούν τη χώρα και ουδέποτε τα εθνικά συμφέροντα, αναφέρθηκε πολλές φορές στο πρόσωπο του κ. Στ. Παπασταύρου και σε συγγενικά πρόσωπα –όπως είπε– στελεχών της Ν.Δ., τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε λίστες που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έκρυβαν στα συρτάρια. Η επιλογή του κ. Τσίπρα να αναφερθεί πολλές φορές στο όνομα του κ. Παπασταύρου, έκανε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίσει πως με τον τρόπο αυτό ασκεί απαραδέκτως έμμεση πίεση στη Δικαιοσύνη. Ενώ παράλληλα, αφού μνημόνευσε τις υπό έλεγχο για αρκετό καιρό υποθέσεις των κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας με το να μην αποδοκιμάζει τις επίμαχες δηλώσεις Πολάκη, «ενθαρρύνει τη βία». Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με την παρέμβασή του αυτή ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε «συμψηφισμό» υποθέσεων φοροδιαφυγής με ζητήματα όπως είναι εκείνα τα οποία αφορούν «μια παράλειψη στο πόθεν έσχες».

Επί του αντικειμένου της χθεσινής συνεδρίασης, ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε τα βέλη του στα πεπραγμένα των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν, λέγοντας πως όλα δείχνουν ότι υπήρξαν πρωταγωνιστές, όπως και τα ΜΜΕ, μιας άκρως νεφελώδους διαδικασίας δανειοδότησης από τράπεζες.

Αίσθηση, υπό αυτό το πρίσμα, προκάλεσε παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ., από την οποία –όπως σχολιάστηκε– προκύπτει πως εκείνα για τα οποία ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τα κάποτε μεγάλα κόμματα εξουσίας, είναι ο ίδιος που μετήλθε αιτούμενος τραπεζικού δανείου εν μέσω κρίσης – τον Δεκέμβριο 2010. «Η αποδοχή του αιτήματός μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια», εμφανίζεται να αναφέρει στο σχετικό έγγραφο αίτημά του προς την τράπεζα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαπραγμάτευση, κάλπες

Στο περιθώριο της περί τα οικονομικά των κομμάτων σύγκρουσης, η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρά τα πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Θα περιμένετε πολύ ακόμα», του απάντησε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές: «Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα, θα περάσουμε τον κάβο», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή