Ρώσος πρέσβης: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρεάζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα

Ρώσος πρέσβης: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρεάζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πολύ επιτυχημένη χαρακτήρισε ο ρώσος πρέσβης, Αντρέι Μάσλοβ τη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα σημειώνοντας πως αυτή πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρέσβης σε συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο ηγετών στη Μόσχα, τόνισε πως οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας έχουν πλέον εξομαλυνθεί μετά το περιστατικό με την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές το περασμένο καλοκαίρι επισημαίνοντας πως το ζήτημα δεν τέθηκε στη συνάντηση.

Οσον αφορά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και τα κοινά σχέδια  των δύο χωρών υποστήριξε πως οι δύο πλευρές προχώρησαν σε συμφωνίες σε τομείς που αφορούν την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τα τελωνεία και τις μεταφορές.

Παράλληλα τόνισε πως σε πλήρη ανάπτυξη αναμένονται να είναι οι επαφές σε διμερές επίπεδο το επόμενο διάστημα, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η μικτή διυπουργική επιτροπή για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία και το διμερές συμβούλιο επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, σχετικά με την επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, η οποία είχε προγραμματιστεί για τη φετινή χρονιά, ο Ρώσος πρέσβης υποστήριξε  πως προς το παρόν δεν συζητείται ο χρόνος μιας τέτοιας επίσκεψης.

Επιπλέον, ο ρώσος πρέσβης εκτίμησε πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε καλύτερη πορεία, με τη συνεχή αύξηση του εμπορίου και τη διατήρηση του μεγάλου τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας ενώ αναφέρθηκε και στις μεγάλες τουριστικές υποδομές που αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα ενώ εξέφρασε την ελπίδα του Ελλάδα και Ρωσία να αποκτήσουν σύντομα ένα κοινό εργαλείο που θα αφορά την προώθηση των αμοιβαίων επενδύσεων.

Για τον αγωγό Τurk Stream

Σχετικά με τα σχέδια διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream από την Ελλάδα ο κ. Μάσλοβ εξέφρασε την από πλευράς Μόσχας ετοιμότητα για υλοποίηση των ενεργειακών έργων στην Ευρώπη. Πρόσθεσε παράλληλα πως «εκτιμά την υπεύθυνη στάση της Ελλάδας να προωθεί τα σχέδια που ανταποκρίνονται στα εθνικά της συμφέροντα, ώστε να μετατραπεί στον ενεργειακό κόμβο της περιοχής «παρά όλες τις κακόβουλες αντιδράσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο κ. Μάσλοβ σημείωσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι εναλλακτικές προς την ευρωπαϊκή διαδρομή αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράγοντες. Οι προτάσεις επέκτασης θα πρέπει, όπως υπογράμμισε, να αξιολογηθούν από οικονομικής απόψεως από τις εταιρείες του έργου ενώ χρειάζονται σαφείς εγγυήσεις από την ΕΕ ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού.

Όσον αφορά το ρωσικό εμπάργκο ανέφερε πως για να υπάρξει άρση των απαγορεύσεων των ρωσικών εισαγωγών θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις και πως είναι αδύνατον να γίνουν εξαιρέσεις αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στους κανόνες του ΠΟΕ. Ωστόσο, επεσήμανε πως οι εισαγωγές των αγροτικών που δεν εντάσσονται στις κυρώσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Ερωτηθείς για την εξαγγελία από ελληνικής πλευράς, της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας στην σχετική σύμβαση του ΟΗΕ, τονίζοντας πως «καλό είναι να αποφεύγονται οι εντάσεις και να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».

Για το Κυπριακό

Σχετικά με το Κυπριακό υπενθύμισε την πάγια θέση της Ρωσίας για μια καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη λύση από τις δύο κοινότητες με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ενώ συμπλήρωσε πως η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποστρατικοποίησης του νησιού.

Για το ζήτημα της ΑΟΖ της Κύπρου συνέστησε να αποφεύγονται οι ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και προέτρεψε τα εμπλεκόμενα κράτη να επιλύουν τις διαφορές με ειρηνικό τρόπο.

Για την πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων S 400 στην Τουρκία

Για την πώληση των αντιπυραυλικών συστημάτων S 400 στην Τουρκία σημείωσε πως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αφού πρόκειται για αμυντικό εξοπλισμό και υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός.

Την ίδια ώρα κατέστησε σαφές πως η συνεργασία της Μόσχας με την Αθήνα δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από τις σχέσεις της με άλλα κράτη όπως οι ΗΠΑ.

«Βασιζόμαστε στην αρχή της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων κρατών γι‘ αυτό ποτέ δεν έχουμε αντιταχθεί στην ανάπτυξη σχέσεων τρίτων χωρών», σημείωσε.

Εκφράζοντας την ενόχληση της Μόσχας για την μη ενημέρωση από πλευράς του γ.γ. του ΟΗΕ για τις εξελίξεις που αφορούν στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε πως για τη Μόσχα δεν υπάρχει καμία διαφορά για οποιαδήποτε ονομασία και να αποφασιστεί από την Αθήνα και τα Σκόπια.

Για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Εκκλησία με την παραχώρηση αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην εκκλησία της Ουκρανίας και μια ενδεχόμενη αντίδραση από τη Μόσχα, ο κ. Μάσλοβ τόνισε πως το ζήτημα δεν συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν και έκανε γνωστό πως η Ρωσία παρακολουθεί στενά το θέμα χωρίς να παρεμβαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή