«Mr Bitcoin»: το γαλλικό αίτημα και ο φόβος

«Mr Bitcoin»: το γαλλικό αίτημα και ο φόβος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρουφηγμένα ζυγωματικά, φανερά αδυνατισμένος από την πολυήμερη απεργία πείνας, και φορώντας μια μπλούζα με το έμβλημα της Ρωσίας, ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός πλέον και ως «Mr Bitcoin», έζησε χθες για τρίτη φορά τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες μια πανομοιότυπη διαδικασία στον Αρειο Πάγο. Το ποινικό τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκανε δεκτό το αίτημα παράδοσης του 39χρονου στη Γαλλία, όπως είχε πράξει προηγουμένως σε αντίστοιχα αιτήματα έκδοσης των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Η έκδοση στη Γαλλία σημαίνει έκδοσή μου στις ΗΠΑ. Είναι ένα αμερικανικό κόλπο. Επειδή παρατράβηξε η δικαστική διαδικασία οι Αμερικανοί σκέφτηκαν να με διεκδικήσουν μέσω της Γαλλίας», δήλωσε στην «Κ» μέσω διερμηνέα ο Βίνικ. Αυτό το σενάριο θεωρεί πιθανό και ο Ρώσος δικηγόρος Τιμοφέι Μουσάτοφ, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και τώρα παρακολουθεί από κοντά κάθε δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση του Βίνικ. Εφόσον εκτελεστεί άμεσα το ευρωπαϊκό ένταλμα των Γάλλων, ο Μουσάτοφ δεν αποκλείει οι ΗΠΑ να υποβάλουν νέο αίτημα έκδοσής του εκεί και η Ρωσία να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Να επαναληφθεί δηλαδή σε γαλλικό έδαφος ο ίδιος δικαστικός κύκλος όπως συνέβαινε εδώ και μήνες στην Ελλάδα.

Για τις ΗΠΑ, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e (εξ ου και το προσωνύμιο «Mr Bitcoin»), μέσω της οποίας κατηγορείται ότι νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Ο ίδιος δηλώνει αθώος. Η πατρίδα του τον κατηγορεί για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap. Οι Γάλλοι τον εμπλέκουν στην υπόθεση του κακόβουλου λογισμικού ψηφιακών ομηριών Locky. Ο ίδιος συναινεί να εκδοθεί στη Ρωσία, όπου ζουν η γυναίκα του και τα δύο παιδιά του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου η συνήγορος του Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ότι «αυτή είναι μια υπόθεση που εκθέτει την ελληνική Δικαιοσύνη και το ελληνικό κράτος». Τόνισε ότι ο 39χρονος Ρώσος πολίτης κρατείται επί 17 μήνες «χωρίς δίκη, χωρίς ποινή, χωρίς κατηγορία» και ότι «δεν έχει ακουστεί επί της ουσίας ο λόγος του». Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να αποφασίσει σε ποια χώρα θα καταλήξει τελικά ο «Mr Bitcoin». Για την εκτέλεση των αιτημάτων έκδοσης σε τρίτες χώρες απαιτείται υπογραφή υπουργού. Συγκατάθεση υπουργού δεν χρειάζεται σε περιπτώσεις ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.

«Αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως πολιτικό όμηρο της Ελλάδας. Με εκμεταλλεύονται για την επίλυση δικών τους προβλημάτων», δήλωσε στην «Κ» ο Βίνικ. Προτού γίνει η μεταγωγή του από τον Αρειο Πάγο του χορηγήθηκε ορός καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία. Λέει ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας την οποία ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή