Βαρύτατες κατηγορίες Ιερώνυμου κατά πέντε ιεραρχών

Βαρύτατες κατηγορίες Ιερώνυμου κατά πέντε ιεραρχών

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «σκαμνί» του Συνοδικού, για αρχιερείς, Δικαστηρίου ζητεί να καθίσει ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος πέντε Ιεράρχες με βαρύτατες, μάλιστα, κατηγορίες.

Με σχετικό οκτασέλιδο υπόμνημά του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καλεί τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της να επανεξετάσουν το θέμα του λεγομένου «οικονομικού σκανδάλου των 4 δισ.», για το οποίο είχε κατηγορθεί πριν από 4-5 χρόνια από μερίδα του εκκλησιαστικού χώρου, αλλά δικαιώθηκε τελεσιδίκως μετά από σειρά δικών στα πολιτικά δικαστήρια.

Η επιστολή

Ερχεται τώρα λοιπόν ο κ. Ιερώνυμος και απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που τον κατηγόρησαν αδίκως, με προφανή τον στόχο να τον βγάλουν έξω από την «κούρσα διαδοχής» του τότε ασθενούντος και μακαριστού πλέον Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Μέλος από την 1η Σεπτεμβρίου της νέας ΔΙΣ, ο μητροπολίτης Θηβών κατέθεσε, κατά την τελευταία συνεδρίασή της, την περασμένη Πέμπτη, ιδιόχειρη επιστολή προς το Σώμα και ζήτησε την άμεση επανεξέταση της υποθέσεως. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρει:

«Μακαριώτατε,

Σεβασμιώτατοι,

»Καταθέτω εις την Ιεράν Σύνοδον υπόμνημα και συγκεκριμένα γραπτά στοιχεία που αναφέρονται στο γνωστόν πλέον θέμα που επεκράτησε να λέγεται οικονομικόν σκάνδαλον καταχρήσεως 4.000.000.000 δρχ..

»Ζητώ από το σώμα της ΔΙΣ να περιλάβει το θέμα τούτο εις την Ημερησίαν Διάταξιν εις μίαν των συνεδριών της επομένης συγκλήσεώς της.

»Με το υπόμνημα τούτο και τα κατατιθέμενα στοιχεία καταγγέλλονται εγκληματικαί πράξεις, όπως ψευδομαρτυρία από δύο Αρχιερείς και σκόπιμη και δολία απόκρυψις καταλυτικών για την υπόθεση στοιχείων από τα μέλη της τότε εξεταστικής επιτροπής των οικονομικών της Εκκλησίας και ζητείται να οριστεί ανακριτής Μητροπολίτης, ο οποίος, αφού ερευνήσει το θέμα εντός τακτού χρόνου, να υποβάλει το πόρισμά του εις την ΔΙΣ, η οποία ασφαλώς θα ενεργήσει τα δέοντα.

»Η πράξις αυτή αποσκοπεί εις την αναγκαίαν αποκατάστασιν της Αληθείας και του Δικαίου που σημαίνει κατά την κοσμικήν μεν τάξιν τιμωρία των ενόχων, κατά την εκκλησιαστικήν δε πρακτικήν μεταμέλειαν και επιτίμιον!

»Η παρ’ ελπίδα αμέλεια του σημαντικού διά την ζωήν της Εκκλησίας τούτου θέματος εκ μέρους υμών ή κωλυσιεργία και παρέλκυσις, θα σημάνει δι’ εμέ υπόδειξιν άλλης οδού διά την αποκατάστασιν του Δικαίου και της Αληθείας και εννοώ εκείνην της κοσμικής Δικαιοσύνης.

»Επ’ ευκαιρία γνωρίζω εις υμάς, ότι μόλις χθες (Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου) εξεδόθη η απόφασις του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που δέχεται ότι το περίφημο πόρισμα της Συνοδικής Επιτροπής Ερεύνης είναι ελλιπέστατον, διάτρητον και αναξιόπιστον.

»Μετά βαθυτάτου σεβασμού

ο Θηβών & Λεβαδείας

Ιερώνυμος».

Αμετακίνητος

Από το ύφος και τις σαφείς τοποθετήσεις του στο κείμενο της επιστολής, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι αποφασιμένος να περάσει στην «αντεπίθεση» με στόχο όχι τη δικαίωσή του, όπως είπε προς στους δημοσιογράφους ο επί του Τύπου της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, ανακοινώνοντας την ανακίνηση του θέματος, αλλά την «τιμωρία των ενόχων».

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα του Μητροπολίτου Θηβών και το αποδεικτικό υλικό του φακέλου, οι δύο Αρχιερείς τους οποίους κατηγορεί για ψευδομαρτυρία είναι οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Καλαβρύτων, ενώ μέλη της Επιτροπής την οποία επίσης κατηγορεί ήσαν, οι Μητροπολίτες Καρυστίας (πρόεδρος), Νικοπόλεως και Αλεξανδρουπόλεως, καθώς και οι λαϊκοί, Νικόλαος Θέμελης και Κων. Τράκας, τους οποίους θα μυνήσει στα πολιτικά δικαστήρια, ανεξαρτήτως της εξελίξεως στο θέμα της παραπομπής των Αρχιερέων.

Μηνύσεις και αγορές

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Μητροπολίτη Θηβών, εάν μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο δεν κινήσει η ΔΙΣ τις διαδικασίες, τότε θα προσφύγει στην κοσμική Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μυνήσεις και αγωγές κατά των πέντε Ιεραρχών και των δύο λαϊκών που προαναφέραμε, με παράλληλη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο σαφώς πλέον επεμβαίνει και στους χώρους των Εκκλησιών, εάν καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ο κ. Ιερώνυμος πιστεύει ότι στην περίπτωσή του καταπατήθηκαν βαναύσως και μάλιστα από συλλειτουργούς του. Εκτός όμως των ανωτέρω επτά ατόμων θα κατατεθούν μηνύσεις και αγωγές κατά και συγκεκριμένων εκπροσώπων του Τύπου που θεωρεί ότι «συμμετείχαν» στη γενική προσπάθεια σπιλώσεως της υπολήψεώς του. Ολες δε αυτές οι ενέργειες θα γίνουν συντομότατα, ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι τώρα έχουν τελεσιδικήσει 5 προσφυγές και υπάρχουν 5 καταδίκες επικυρωμένες ακόμη και από τον Αρειο Πάγο, με καταλογισμένες ποινές πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων εις βάρος εντύπων καναλιών και προσώπων.

Πλήρης φάκελος

Αύριο Δευτέρα, ο Μητροπολίτης Θηβών θα στείλει σε όλους τους Συνοδικούς Αρχιερείς από έναν πλήρη φάκελο της υποθέσεως, ώστε να τον μελετήσουν και να είναι έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της ΔΙΣ τον Οκτώβριο. Ελπίζει δε ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, λόγω «αμελείας» και «κωλυσιεργίας» της Ιεράς Συνόδου με στόχο τη συγκάλυψη του αιτήματός του.

Η ΔΙΣ

«Βουβή» αναστάτωση προκάλεσε στους περισσότερους Ιεράρχες η επιστολή Ιερωνύμου, η ανάγνωσή της και η κατάθεση του υπομνήματος στη ΔΙΣ. Και μόνον η αναφορά στο θέμα, δημιούργησε νέους «πονοκεφάλους» στον Αρχιεπίσκοπο.

Χριστόδουλος: Σας παρακαλώ Αγιε Θηβών, μην επανέρχεστε, το θέμα αυτό έχει λήξει. Εχετε δικαιωθεί από τη ΔΙΣ και την Ιεραρχία.

Ιερώνυμος: Οχι Μακαριώτατε. Δεν έχω δικαιωθεί από την Εκκλησία. Ρίξτε μια ματιά στα πρακτικά, που ούτε λίγο ούτε πολύ με εμφανίζουν σαν κλέφτη. Οσο για την Ιεραρχία, δεν με δικαίωσε. «Συγχώρεση» μου έδωσε, λες και έφταιγα.

Ιωαννίνων: Υπάρχει πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να το δούμε. Οταν συγχωρείς κάποιον, αναγνωρίζεις ταυτόχρονα ότι κάτι έχει κάνει και εσύ του φέρεσαι μεγαλοθύμως. Αυτό είναι λάθος για την Εκκλησία. ‘Η είναι ένοχος και τον τιμωρείς, ή είναι αθώος και τον απαλλάσσεις και τον αποκαθιστάς.

Χριστόδουλος: Σας παρακαλώ, να κλείσει το θέμα…

Ιερώνυμος: Θα κλείσει με την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου που θα το ενεργοποιήσετε εσείς Μακαριώτατε, ή με την απόφαση των κοσμικών δικαστηρίων, στα οποία θα καταφύγω, εάν δεν θέλει η Εκκλησία να αποκαταστήσει την αλήθεια στους κόλπους της. Εγώ δικαιώθηκα από τα δικαστήρια και ήλθε η ώρα να πληρώσουν για τις πράξεις τους όσοι άδικα με σπίλωσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή