Νέα έκκληση για τη Fondation Hellénique

Νέα έκκληση για τη Fondation Hellénique

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η εκστρατεία της ιστορικής Fondation Hellénique για την ανακαίνιση των δωματίων της ελληνικής εστίας στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη στο Παρίσι. Η ανταπόκριση στην έκκληση για οικονομική στήριξη του εγχειρήματος υπήρξε θερμή και ήδη 50 από τα συνολικά 80 δωμάτια έχουν «υιοθετηθεί» από ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη δρόμος έως ότου το έργο ολοκληρωθεί, με το «Ελληνικό Ιδρυμα» να απευθύνει εκ νέου έκκληση στο κοινό για συνδρομή.

Στόχος του «Ελληνικού Ιδρύματος», 85 χρόνια μετά την ίδρυσή του, είναι η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της παροχής κατάλληλα εξοπλισμένων δωματίων σε Ελληνες φοιτητές στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού. Το κόστος των απαραίτητων εργασιών είχε εκτιμηθεί στο ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ, με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος να έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 1.100.000 ευρώ υπό τον όρο να συγκεντρωθεί το σύνολο του υπολοίπου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Προκειμένου το Ιδρυμα να ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας (σ.σ. το 1/3 του κόστους να προέλθει από αυτοχρηματοδότηση και τα 2/3 από ιδιωτικούς πόρους), «έτρεξε» την εκστρατεία «Ενα δωμάτιο στο όνομά σας», που προσφέρει τη δυνατότητα να δοθεί το όνομα που θα επιλέξει κάθε χορηγός σε ένα από τα 80 ανακαινισμένα δωμάτια του «Ελληνικού Σπιτιού» σε αντάλλαγμα μιας δωρεάς αξίας 2.500 ευρώ.

Η Fondation Hellénique είναι ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης στο Παρίσι. Χτίστηκε το 1932 με δημόσιο έρανο από Ελληνες, με πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι, Νικολάου Πολίτη, σε σχέδιο του Βολιώτη αρχιτέκτονα Νικόλαου Ζάχου, εξαδέλφου του διάσημου αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Εκτοτε στο «Ελληνικό Σπίτι» έχουν φιλοξενηθεί μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των τεχνών, των επιστημών, ενώ έχει στεγάσει συνέδρια, εκδηλώσεις και συναντήσεις που έχουν γράψει ιστορία.

Ανακαίνιση

Το «Ελληνικό Ιδρυμα» ανακαινίστηκε εκ βάθρων μόνο μία φορά, το 1975. Το 2007-08 ανακαινίστηκε το σαλόνι και το 2013 η Βιβλιοθήκη με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου. Το 2010-12 και το 2013 ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου η εξωτερική όψη του κτιρίου με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή