Μήνυμα αγάπης στο Μόναχο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ελληνικότατη βάρκα έγινε σημείο αναφοράς για καθολικούς, ορθόδοξους, μουσουλμάνους, ευαγγελικούς, ανθρώπους χωρίς θρήσκευμα απ’ όλον τον πλανήτη, στους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς φέτος στην πόλη του Μονάχου. Θα μπορούσε να θεωρηθεί η «απάντηση» των Ελλήνων στη μεταφορά του εθίμου του στολισμού χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Βαυαρό βασιλιά Οθωνα το 1833 στην Ελλάδα. Ομως οι έχοντες την πρωτοβουλία –ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η εκδότρια Ιωάννα Παναγιώτου και ο δάσκαλος του τένις Χρήστος Θεοδοσιάδης– να στολίσουν μια μεγάλη βάρκα ελληνικής προελεύσεως στην καρδιά της Βαυαρίας στόχο είχαν να προσκαλέσουν τις άγιες τούτες ημέρες τους συνανθρώπους τους, ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας, θρησκείας και δέρματος, σε μια γιορτή «αγάπης δίχως σύνορα». Και να στείλουν με τη βάρκα, όπως είπε στην «Κ» ο κ. Μαλαμούσης, «μήνυμα ενάντια στο μίσος, στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό και μια προτροπή να αξιοποιήσουμε από κοινού τις χριστιανικές, πανανθρώπινες αξίες, για να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας».

Μήνυμα αγάπης στο Μόναχο-1

Η μεγάλων διαστάσεων λέμβος, που κοσμεί το στάδιο τένις του Μονάχου και στολίστηκε φέτος έχοντας στην πρύμνη το Αγιον Φως, αναδείχθηκε σε υψηλού ενδιαφέροντος και επισκεψιμότητας ατραξιόν. Στη σχετική τελετή, ορθόδοξοι, καθολικοί, ευαγγελικοί, μουσουλμάνοι και άνθρωποι χωρίς θρήσκευμα, από Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Σερβία, Ισπανία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν και Μπουρκίνα Φάσο, έψαλαν χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Ο Ελληνας ορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος μετέφερε το Αγιο Φως από τη Φάτνη της Βηθλεέμ και το τοποθέτησε στην πρύμνη της λέμβου, μαζί με μια βυζαντινή εικόνα του Χριστού. Το Αγιο Φως της Φάτνης έφθασε από τη Βηθλεέμ στον καθεδρικό ναό του Μονάχου, απ’ όπου μεταφέρθηκε και σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους συμβολισμούς του στολισμού της λέμβου, καθώς στην Ευρώπη κυριαρχεί αυτός του ελάτου. Οι οργανωτές εξηγούσαν ότι πρόκειται για ελληνικό έθιμο, που θυμίζει τα ταξίδια των εμπόρων, ναυτικών και ψαράδων και την αγωνία των συγγενών τους να φθάσουν υγιείς σε ασφαλές λιμάνι. Ελεγαν ακόμη ότι το καράβι συμβολίζει και την εκκλησία με πηδαλιούχο τον Ιησού Χριστό, που οδηγεί το πλοίο της ανθρωπότητας σε λιμάνια σωτηρίας. Οπως τόνισε  ο κ. Μαλαμούσης, «ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της λέμβου στο Μόναχο θυμίζει και τις χιλιάδες των προσφύγων που προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια διά του Αιγαίου Πελάγους να βρουν λιμάνι σωτηρίας στις χώρες της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT